h

SP Enschede wil goede zorg voor de jeugd

13 juli 2014

SP Enschede wil goede zorg voor de jeugd

Een van de drie d's (decentralisaties) is de transitie jeugdzorg. De nieuwe wet treedt op 1 januari 2015 in werking. Een wet die als doel heeft de zorg dichterbij de burger te brengen. Dat vindt de SP een goed plan. Maar de SP is tegen de bezuinigingen die hiermee gepaard gaan. Rond de invoering zijn al heel wat besluiten genomen. De laatste raadsvergadering voor het reces stond de nota beleidsplan jeugdzorg op de agenda.

De SP heeft in haar bijdrage aan het debat haar grote zorg uitgesproken op een aantal punten. Er lagen drie SP moties klaar om ingediend te worden. Maar de wethouder zegde van alle drie de opdracht toe waardoor we ze weer konden intrekken.

De eerste ging over het grote aantal niet uitgewerkte punten dat genoemd werd in de nota. Daarmee geeft het college al aan dat er nog veel werk verzet moet worden voor 1 januari 2015. De onduidelijkheid op een groot aantal punten maakt het ook lastig een goed besluit te nemen. De wethouder zegde toe alle nog te behandelende punten met de Raad te bespreken. Een hele klus.
De tweede motie ging over het "oormerken" van geld. De SP wil dat geld voor de jeugdzorg ook inderdaad naar de jeugdzorg gaat. De wethouder had dit al een keer toegezegd maar de SP wilde hier zekerheid over. Dit punt leverde enige discussie op. In het coalitieprogramma staat dat  participatiegeld besteed alleen besteed mag worden aan het creëren van werkgelegenheid. Over geld voor de zorg is niets vastgelegd. De wethouder zegde toe dat in ieder geval voor 2015 het geld voor jeugdzorg inderdaad naar de jeugdzorg gaat.
Een derde voorstel ging over de behandeling van jeugdzorg bij de begrotingsbehandeling. De SP wil niet dat de jeugdzorg over het hoofd wordt gezien als maar een klein onderdeeltje van de begroting. De SP wil dat er voldoende aandacht is voor de jeugd van Enschede. Ook op dit punt kreeg de SP een toezegging van de wethouder. De jeugdzorg krijgt zo meer aandacht.

Dat betekent niet dat de SP gerustgesteld is over de kwaliteit van jeugdzorg vanaf 1 januari 2015. De wijkteams die in eerste instantie moeten bepalen of een jongere professionele zorg nodig heeft zijn hier nog niet klaar voor. Pas in september is de personele bezetting rond. Veel professionals die in een vorm van jeugdzorg werkten zijn al ontslagen. Dit komt omdat voor veel organisaties niet duidelijk is hoeveel zorg zij kunnen gaan bieden. Dan is ontslag voor deze organisaties de enige manier het hoofd boven water te houden. Daarmee gaat veel kennis en ervaring verloren.
Het blijkt mij steeds weer hoeveel onwetendheid er is over alle plannen. Dat veroorzaakt veel onrust. Gelukkig is zeker dat jongeren die nu al een vorm van jeugdzorg krijgen die in 2015 houden voor zover nodig. Maar mijn grootste punt van zorg is of jongeren die in de toekomst professionele zorg nodig hebben die op tijd krijgen. Daar gaat de SP fractie de komende jaren de tanden inzetten. Wij zullen er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren de dupe worden van de bezuinigingen!

Reactie toevoegen

U bent hier