h

hoorzitting olieopslag in zoutcavernes

16 oktober 2014

hoorzitting olieopslag in zoutcavernes

Iedereen die het nieuws een beetje volgt weet dat er in april 2014 direct over de grens een milieuramp van formaat heeft plaatsgevonden. Dagen heeft er olie gelekt uit de grond van het Amtsvenn in Gronau. Onder de grond bevond zich 140 miljoen liter ruwe olie in zogenaamde zoutcavernes, waar men voorheen grondzout uit heeft gewonnen. De lekkage heeft in een beperkt gebied voor grote vervuiling gezorgd, de verschillende nooddiensten hebben voorkomen dat de lekkage zich heeft kunnen uitbreiden.
Over de oorzaak van deze lekkage is men nog steeds niets wijzer geworden. Een uitgebreid onderzoek naar de bijna ramp heeft nog niet tot een eensluidende conclusie over de oorzaak van de lekkage geleid. Men verwacht nog dit jaar een eindrapport te kunnen uitbrengen.

In Enschede heeft deze bijna-ramp van formaat tot de nodige onrust geleid en is er een actiecomité opgericht die de ontwikkelingen in Gronau nauwlettend heeft gevolgd. Ook de gemeente Enschede heeft direct gereageerd en Den Haag verzocht de in planning zijnde opslag van dieselolie in de zoutcavernes van Akzo Nobel voorlopig niet door te laten gaan.
Het antwoord heeft op zich laten wachten, want minister van Economische Zaken Henk Kamp, heeft al direct na het voltrekken van de lekkage in Gronau geroepen dat de cavernes tussen Enschede en Hengelo, volledig risicovrij zijn.
De bedrijfsleiding van Akzo Nobel deelt wel de zorg van de inwoners van Twente en heeft verklaard geen toestemming te geven aan opslag, totdat bekend word wat de daadwerkelijke oorzaak van de lekkage in Gronau was. Omdat er eind juli 2014 nog steeds geen uitsluitsel was over de oorzaak, heeft minister Kamp uiteindelijk moeten toegeven en heeft hij de toezegging gedaan om tot einde eerste kwartaal van 2015 geen opslag te laten plaatsvinden in de zoutcavernes op de Westermaat. Wel heeft de minister in zijn brief aan de gemeente nogmaals bena-drukt dat er ten aanzien van de veiligheid van de cavernes geen twijfel bestaat.

In de vergadering van de Stedelijke Commissie van de Gemeenteraad van Enschede hebben GroenLinks en de Socialistische Partij kritische kanttekeningen gezet bij de houding en uitlatingen van de regering en hun zorgen geuit over de geplande olieopslag in de Westermaat. Ook de Provincie Overijssel heeft direct na het voltrekken van de ‘bijna’ ramp in Gronau, aan de alarmbel getrokken en werk gemaakt van de op handen zijnde opslag. Begin november 2014 zullen de Provincie en de Gemeente een hoorzitting houden inzake opslag van ruwe olie in zoutcavernes in de regio Twente. De hoorzitting zal plaatsvinden in het stadhuis van de Gemeente Enschede.
Tijdens deze hoorzitting zullen deskundigen van verschillende pluimage hun bevindingen en visie uiteen zetten over opslag van aardolie in zoutcavernes. Om geen enkele vorm van belangenverstrengeling of zelfs de schijn hiervan kans te geven, is men bezig met een gedegen voorbereiding.

Iedereen die geïnteresseerd is kan en mag deelnemen aan deze openbare hoorzitting. De precieze datum van de hoorzitting zullen we bijtijds bekendmaken.

Reacties

Kunt u mij attent maken op de datum van de hoorzitting.

de hoorzitting is gepland op 17 december aanstaande (onder voorbehoud), in het stadhuis van de gemeente Enschede

De hoorzitting op 17 december begint om 15.00 uur en vindt plaats in het stadhuis in Enschede.

Reactie toevoegen

U bent hier