h

Enschede blundert bij toekenning huishoudelijke hulp

25 februari 2015

Enschede blundert bij toekenning huishoudelijke hulp

Foto: Paulien Wilkinson

De SP ontvangt regelmatig berichten waaruit blijkt dat er veel mis gaat bij de toekenning van uren huishoudelijke hulp in Enschede. Reden voor de SP om een openbare avond te organiseren en medewerkers en cliënten hun ervaring te laten delen. 'Bewoners die hulp nodig hebben moeten die ook krijgen', aldus SP-raadslid Annelies Futselaar. Tijdens deze goed bezochte openbare discussieavond werd duidelijk dat verbetering dringend noodzakelijk is.

Van maatwerk en flexibele ondersteuning blijkt geen sprake. Daarvoor lijkt geen ruimte binnen de aan de organisaties die de hulp bieden toegekende uren. Maar de bezuinigingen hebben ook invloed op de werkdruk van werknemers. In minder tijd bij meer cliënten hetzelfde presteren is een onmogelijke opgave. Communicatie tussen de verschillende partijen en de financiële positie van de organisaties lijken de boosdoeners.

Wat gaat er zoal mis?

  • Zorgorganisaties houden zich niet aan afspraken met de gemeente.
  • Er is geen sprake van maatwerk. Er wordt uitgegaan van beschikbare tijd en niet van de behoefte van de cliënt
  • Er is nog steeds onduidelijkheid over de keukentafelgesprekken. Voordat er contact met de gemeente is geweest worden cliënten al flink gekort op aantal uren hulp.
  • Cliënten weten niet waar ze met klachten terecht kunnen.
  • De werkdruk neemt enorm toe doordat er in kortere tijd meer werk verzet moet worden en doordat meer cliënten per dag moeten worden geholpen. Reistijd tussen cliënten telt niet mee als werktijd

Niet alleen de SP, maar ook de andere politieke partijen in Enschede worden geconfronteerd met klachten over de toekenning van uren huishoudelijke hulp bleek tijdens een Raadsdebat. De SP vindt dat problemen die bewoners van Enschede beperken in hun participatiekansen en de mogelijkheid ontnemen zelfstandig te wonen zo snel mogelijk de kop ingedrukt moeten worden. Een motie van de SP die dit dit mogelijk maakte werd door de coalitiepartijen weggestemd. Zij willen de wethouder een kans geven de huishoudelijke ondersteuning goed te organiseren en vinden het welzijn van de bewoners niet belangrijk. De positie van de wethouder blijkt dus belangrijker dan het welzijn van de bewoners en de ondersteuning van hen die het zonder hulp niet redden.

Of uitvoerende organisaties hun hoofd nog lang boven water kunnen houden is de vraag waar de SP zich zorgen over maakt.

De SP zal de uitvoering weer aan de orde stellen in de Gemeenteraad. Raadslid Annelies Futselaar roept cliënten en werknemers op alle politieke partijen te berichten over hun situatie.

Cliënten die bezwaar willen maken kunnen hiervoor onderstaand bezwaarschrift gebruiken dat opgesteld is door "Sociaal hart Enschede". Een papieren versie is verkrijgbaar via: enschede@sp.nl of telefonisch: 0633733898

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Foto: Paulien Wilkinson

Reacties

Ik was onder de indruk van de door jullie georganiseerde info avond, maar jullie foto verslag vind ik geen recht doen aan de sfeer van de avond. Dat had beter gekund. Voor de rest, prima.

Reactie toevoegen

U bent hier