h

Voedselbank werkbezoek raadsleden

12 maart 2015

Voedselbank werkbezoek raadsleden

Op dinsdag 3 maart hebben de raadsleden van de verschillende fracties in de gemeenteraad een bezoek gebracht aan de voedselbank. We werden gastvrij ontvangen met een kop koffie en een Bastogne koek erbij. Daarna was er een presentatie waarbij bleek dat de Voedselbank Enschede-Haaksbergen op dit moment zo’n 550 pakketten per week verspreidt voor Enschede en Haaksbergen en daarbij ongeveer 1.400 mensen voorziet van een kratje met eerste levensbehoeften zoals cornflakes, brood en vlees.

Het is vooral op vrijdag een georganiseerde chaos bij de Voedselbank in de voormalige Polaroid fabriek waarbij een flink aantal vrijwilligers helpt de pakketten uit te geven. Om voor een voedselpakket met een inhoud van 25-40 euro per week in aanmerking te komen dienen mensen die in armoede leven zich via een aanmelding door een hulpverlener op te geven bij de Voedselbank, waarna een medewerker van de Voedselbank beslist of deze mensen in aanmerking komen voor een voedselpakket. Men kan overigens maximaal 3 jaar een beroep doen op de Voedselbank. De gemiddelde duur dat mensen gebruik maken van zo’n voedselpakket ligt ongeveer op 20 maanden.

Dat het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank de laatste jaren is toegenomen, ligt volgens de voorzitter van de Voedselbank vooral aan ZZP-ers en middenstanders uit het MKB die de eindjes door de crisis moeilijk aan elkaar kunnen knopen.

De Voedselbank kan o.a. bestaan door giften, donaties, inzamelingsacties en een bijdrage van de gemeente. Het is natuurlijk dieptriest dat in een welvarend land als Nederland een Voedselbank nodig is om mensen van hun dagelijkse voedsel te voorzien.

De Voedselbank ontplooit ook steeds meer andere activiteiten, zoals Sinterklaaskadootjes voor kinderen van mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn, verjaardagstraktaties voor op school en een kadootje op de verjaardag.

Kortom: de Voedselbank verricht ontzettend nuttig werk en kan altijd giften, donaties en dergelijke gebruiken. Voor meer info kunt u terecht op onderstaande website, ook als u onverhoopt gebruik zou moeten gaan maken van de Voedselbank:

http://www.voedselbankenschedehaaksbergen.nl/

Piet van Ek

Raadslid SP Enschede

Reactie toevoegen

U bent hier