h

SP Enschede: wees solidair met vluchtelingen

10 september 2015

SP Enschede: wees solidair met vluchtelingen

Vanaf december 2014 is bekend dat er in Enschede een asielzoekerscentrum geopend wordt. De SP heeft dit voorstel van harte ondersteund! De vraag vanaf dat moment is niet of maar waar het centrum zou komen. Het College heeft bewoners opgeroepen mee te denken over een geschikte locatie. Veel bewoners van Enschede hebben voorstellen gedaan. En daarna bleef het veel te lang stil. Bewoners werden, tegen de gewekte verwachting in, niet verder meegenomen in het proces. Zo hoopte het College "onrust te voorkomen". Het tegengestelde is gebeurd. Wat veel mensen verwachtten gebeurde. De locatie Esmarkerveld kwam voor veel bewoners niet onverwacht. De reacties variëren van gastvrij en behulpzaam tot angstig, boos en zelfs agressief!
De SP vindt dat omwonenden ruim betrokken moeten worden bij de ontwikkeling en invulling van het terrein.

De SP is ontevreden over de manier waarop er met de bewoners van Enschede is overlegd over de locatie. Het meedenken over geschikte locaties wekt verwachtingen. De verwachting van een open en transparante zoektocht naar een geschikte locatie was ook bij de SP gewekt. In mei 2015 heeft fractielid Annelies Futselaar vragen gesteld over de stand van zaken. Wethouder van Houdt wilde niets vertellen. Het College had nog 6 weken tijd nodig om antwoord te kunnen geven. Maar de 6 weken werden er nog veel meer, te veel meer!
Niet bevorderlijk voor de rust in de stad.
Al voor het zomerreces werd er gespeculeerd over de locatie. Pas een paar maand later werd de beoogde plek officieel bekend. Kort daarvoor officieus via de media.

Natuurlijk hebben vooral de omwonenden nu veel vragen. Aan het college de taak nu uit te leggen waarom deze plek wel en andere niet geschikt zijn. Ook de SP wil weten hoe het college tot het voorstel van de locatie Esmarkerveld is gekomen.
Dat betekent niet dat de SP deze plek op dit moment ongeschikt vindt. Wel zal er aan een aantal voorwaarden en zekerheden moeten worden voldaan. Angst en onzekerheid van omwonenden moeten zo goed mogelijk weggenomen worden.
Voor de bewoners die de nieuwe bewoners van Enschede welkom heten en willen helpen zich zo goed mogelijk thuis te voelen in onze gemeente moet duidelijk zijn waar zij terecht kunnen.

Reacties

Bewoners hebben gelijk en ben blij dat de SP ons bijstaat in deze. Dit is géén democratie om belangrijke onderwerpen niet openbaar maken terwijl bewoners hiermee moeten leven. Bewoners Enschede zijn heel erg aardig en sociaal, dus dat is niet het probleem !

Reactie toevoegen

U bent hier