h

SP trekt aan de bel over tekort betaalbare huurwoningen

28 oktober 2015

SP trekt aan de bel over tekort betaalbare huurwoningen

Er is een zeer groot tekort aan sociale huurwoningen in Enschede. Het tekort is zo groot dat er een acuut probleem dreigt bij het plaatsen van statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen). De SP vraagt aan het college wat zij gaat doen om het probleem op te lossen.

Het beleid van de gemeente heeft er voor gezorgd dat duizenden sociale huurwoningen in Enschede zijn gesloopt. Daarnaast is de wachtlijst vervangen door een lotingssysteem en is urgentie grotendeels afgeschaft. Het gevolg is dat veel mensen jarenlang moeten wachten op een geschikte huurwoning. Niet alleen woningzoekenden die iets leukers zoeken maar ook mensen die in scheiding liggen of gezinnen met een baby op komst moeten vaak zeer lang wachten om een woning te bemachtigen die past bij hun noden.

Nu veel mensen op de vlucht voor oorlog, honger of uitzichtloze armoede naar Nederland trekken komt er nog meer vraag voor de schaarse woningen. De SP heeft nagekeken hoeveel huurwoningen in de sociale sector vrij zijn of binnenkort vrij komen. Bij de grootste drie verhuurders (Domijn, Ons Huis en de Woonplaats) samen zijn dit slechts 25 woningen. Op de meer populaire woningen hebben zich honderden huishoudens aangemeld, op de minst populaire zijn dat er nog steeds 30.

De SP schat in dat de komende jaren honderden kwalitatief goede huurwoningen nodig zijn. Alleen dan kunnen we iedereen die dat nodig heeft tijdig huisvesten. Het college heeft dit voorjaar een overeenkomst met de woningbouwcorporaties gesloten. Het woord huurder komt hier niet in voor. De SP verwacht dan ook niet dat zonder aansporing de woningbouwcorporaties of de wethouders een fatsoenlijke lange termijn oplossing gaan bedenken. Voor de korte termijn zal de SP voorstellen om het lotingssysteem op te schorten en/of urgentie weer in te voeren zodat in ieder geval diegenen die haast hebben of heel lang wachten snel een woning kunnen krijgen.

Reacties

Ik maak me zorgen over sociaal zwakke wijken zoals Twekkelerveld vin Enschede, waar vaak weinig duurdere (koop)woningen staan, weinig geïnvesteerd wordt in de infrastructuur en mensen met hogere inkomens geen sociale huurwoning meer mogen bewonen vanwege ‘de scheefgroeiwet’. Deze scheefgroeiwet lijkt zich nu te gaan keren tegen sociaal zwakke wijken zoals Twekkelerveld, waar een mix van sociale huurwoningen en duurdere woningen ontbreekt. In de huidige maatschappij wonen in dit soort wijken veel meer huurders met psychische-, financiële-, of verslavingsproblemen. Zonder een oordeel uit te spreken over deze bewoners (het is m.i. helaas een feit en een keerzijde van de zelfredzame maatschappij, waarin niet iedereen onbezorgd zijn/haar weg vind en de scheefgroei tussen arm en rijk steeds groter wordt), vind ik dat een wijk met relatief veel probleemmensen/gezinnen en veel uitkeringen, het evenwicht kwijt is qua draagkracht/inkomen en daarmee dus de kloof tussen onvermogend en bemiddeld steeds duidelijker zichtbaar wordt.

Zo ontstaan zwakke wijken waar burgers veelal bezig zijn te overleven achter letterlijk en figuurlijk gesloten gordijnen en sterke wijken waar burgers wonen met financiële draagkracht en het vermogen zichzelf te ‘verheffen’, puur vanwege het feit dat je zonder al te veel zorgen meer kracht en initiatief hebt om je gelukkig te voelen, omdat je niet alleen bezig bent je zorgen constant op te ruimen, met overleven en de eindjes aan elkaar te knopen. Ik stel het nu kort door de bocht, maar dit zijn de woorden die me als eerste te binnen schieten bij veel beelden die ik in momenteel in Twekkelerveld om me heen zie.

Dit is wat ik graag kwijt wil.

Met vriendelijke groet,
Truus Bruno-Middelbos.

Reactie toevoegen

U bent hier