h

WMO Overschot van 15,4 miljoen euro, of toch niet?

15 december 2016

WMO Overschot van 15,4 miljoen euro, of toch niet?

Eind oktober verschenen de eerste berichten in de landelijke dagbladen dat de gemeenten in Nederland zo’n 1,2 miljard euro van het WMO-geld niet hadden uitgegeven. Toen daarna de lokale pers uitvlooide dat Enschede maar liefst 15,4 euro “overhield” van het WMO-geld was de boot natuurlijk aan.

Wethouder Eerenberg die verantwoordelijk is voor de centen in Enschede was er als de kippen bij om te verklaren dat Binnenlandse Zaken appels met peren vergeleek en dat het bedrag van 15,4 miljoen euro overschot een luchtkasteel was en dat hij samen met andere wethouders van gemeenten boven de 100.000 inwoners boos was op Binnenlandse Zaken omdat het werkelijke overschot veel minder zou zijn over 2015.

Er bleef echter nog veel onduidelijk en dat was de reden dat de SP, samen met de PvdA en Enschede Anders op maandag 21 november in een rondvraag kritische vragen stelde aan verantwoordelijk wethouder Eerenberg. Het was typisch dat alle coalitiepartijen de kaken betreffende dit onderwerp stijf op elkaar hielden.

De uitleg die Eerenberg in de rondvraag die avond gaf, was zeer gedetailleerd en behoorlijk technisch van aard. Er bleven nog een aantal vragen staan bij vooral de SP en Enschede Anders. Vandaar dat er werd gevraagd om een technische sessie te houden waar de fracties wat uitgebreider zouden worden ingelicht.

Toen de uitnodiging in de mail kwam, waren de coalitie fracties er als de kippen bij om te verklaren dat ze het allemaal prima hadden begrepen en de nadere uitleg overbodig vonden. De uitleg was de SP en Enschede Anders te summier en de technische sessie werd alsnog ingepland op donderdag 8 december. Aanwezig waren hierbij de fracties van SP, Enschede Anders, Groen Links en toch D66, wat ons verraste, want ze hadden het toch begrepen ?

De uitleg die werd gegeven was zeer uitgebreid en duidelijk. Het bleek dat Binnenlandse Zaken met maatstaven werkte en de gemeente had cijfers aangeleverd die daarmee niet konden worden vergeleken. De uitleg was te gedetailleerd om hier uitgebreid toe te lichten, maar ik waag een kleine poging.

De eerste fout die boven water kwam was een foutieve boeking van ruim 2 miljoen euro binnen de gemeente zelf. Verder werd er onder andere 3,2 miljoen euro uitgegeven aan stadsdeelgewijs werken, 1,8 miljoen euro aan armoedebestrijding zorgverzekering Menzis, bestuurlijke kosten (overhead) van 4 miljoen euro. Deze bedragen werden door Enschede onder WMO gerangschikt en daar werd door het Rijk geen rekening mee gehouden. Er blijft nu een overschot van circa 1 miljoen euro over. Ook in de Huis aan Huis en op de website van de gemeente wordt er nu duidelijkheid gegeven.

 

Reacties

Erg overtuigend vind ik je verhaal niet.
Mochten die bedragen onder WMO gerekend worden ?
Betekent, dat volgens het Rijk die bedragen daar niet onder thuishoorden ?
Zo ja, had de gemeente dat dan niet duidelijker moeten aangeven bij het Rijk ?
4 miljoen overhead ? Ik dacht dat de SP niet zo van de overhead is.
Nogmaals, ik vind het geen sterk verhaal van Eerenberg, het nieuwe wonderkind van de Enschedese politiek.

Gr

Jan Bolscher

Reactie toevoegen

U bent hier