h

Onderzoek SP: 69% Enschedese bevolking tegen luchthaven

18 februari 2010

Onderzoek SP: 69% Enschedese bevolking tegen luchthaven

De SP is begonnen aan een opinieonderzoek onder de bevolking van Enschede. Dit onderzoek vindt plaats aan de hand van 13 stellingen waarmee mensen het eens of oneens kunnen zijn. Het onderzoek loopt door tot aan de verkiezingen en in die tijd probeert de SP zoveel mogelijk mensen uit Enschede te enquêteren: aan de deur, op het station, bij bedrijven en in de wijken. De eerste onderzoeksresultaten zijn bekend; uit de eerste ronde blijkt dat 69% van de mensen in Enschede tegen een vliegveld is.Demonstratie tegen komst luchthaven Twente

Dit eerste resultaat toont aan dat de huidige gemeenteraad van Enschede niet weet wat er leeft onder de bevolking. Vrijwel alle partijen, werken constructief mee aan de mogelijke realisatie van een vliegveld dat waarschijnlijk onrendabel is. Hiervoor moet een prachtig stuk natuur opgeofferd worden.

Uit onderzoek van onder andere twee Amsterdamse hoogleraren blijkt dat het werk van Vliegwiel Twente Maatschappij (VTM) als los zand aan elkaar hangt. VTM is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het vliegveld en lijkt al het onderzoeksmateriaal dat in hun straatje past, te gebruiken. Te positieve inschattingen over bijvoorbeeld het aantal reizigers dat via Twente zal gaan reizen, worden te pas en te onpas aangehaald.

VTM is een samenwerkingsverband tussen Rijk, provincie en gemeente. We hebben de afgelopen decennia gezien hoe de overheid omgaat met megalomane bouwprojecten. Risico’s worden onderschat, mogelijke voordelen overschat en uitloop in tijd en kosten niet in de prognoses meegenomen. De SP vindt dit prutswerk. Dat lijkt nu ook 69% van de Enschedese bevolking te vinden.

Annelies Futselaar: “als SP willen wij graag de volgende periode meedoen in de coalitie. Eén ding staat als een paal boven water. Aan een luchthaven gaan wij niet meewerken.”

U bent hier