h
Verkiezingsprogramma 2014

Financiën

  • Realistisch begroten
  • Meer investeren in mensen, minder in prestigeprojecten
  • Meer eisen bij besteding belastinggeld
  • Meer duidelijkheid over de gemeentelijke financiën
  • Stop op risicovolle projecten
Realistisch begroten

De financiële situatie van de gemeente Enschede ziet er voor de komende jaren niet rooskleurig uit. In de afgelopen jaren heeft de gemeente veel geld geleend voor de zogenaamde majeure projecten die uiteindelijk niet de banen en het geld opleveren dat verwacht werd. Het gaat hier bijvoorbeeld om het vliegveld, de Usseleres en het Vaneker. Er is nu voor ongeveer een half miljard Euro geleend. De grote rentelasten die dit met zich meebrengt, drukken zwaar op de begroting. Daarnaast zijn de verwachtingen rond te verkopen gronden te positief. Hierdoor zullen er de komende jaren nog veel tegenvallers te verwachten zijn. De SP staat voor een realistische kijk op projecten en grondverkopen. Dit betekent dat op al aangekochte gronden en verlies moet worden genomen maar dat voorkomt dat in de toekomst nog grotere verliezen worden geleden.

Nieuwe wetten hevelen meer en meer verantwoordelijkheden van de landelijke overheid over naar de gemeentelijke overheden. Hiervoor krijgen de gemeenten in totaal vaak minder geld, dan er vroeger op
landelijke schaal voor beschikbaar was. Een voorbeeld hiervan is de decentralisatie van de jeugdzorg. In de
jeugdzorg is nu minder geld beschikbaar voor dezelfde hoeveelheid te verrichten werk. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat dit tot problemen leidt. Al het geld dat we van de overheid krijgen voor zorg moet dan ook aan de zorg besteed worden. Dit geld mag niet verdwijnen in de grote pot.

 
Meer Investeren in mensen, minder in prestigeprojecten

Om de komende jaren überhaupt tot sluitende begrotingen te kunnen komen, zal er sprake moeten zijn
van bezuinigingen. Hier kan niemand omheen. De SP kiest er voor om de sociale voorzieningen in stand te
houden. Het gaat om zaken die direct of indirect te maken hebben met de eerste levensbehoeften, zoals
bijstandsuitkeringen, de langdurigheidstoeslag, huisvesting, de thuiszorg, groenvoorziening in de wijken en voorzieningen voor gehandicapten en ouderen.

 
Meer eisen bij besteding belastinggeld

Subsidies bestaan uit belastinggeld. Daarom moet hier heel zorgvuldig mee worden omgegaan. Als
er subsidies worden verstrekt, dan moet de belastingbetaler er van uit kunnen gaan dat het geld op
een nuttige en efficiënte manier wordt gebruikt. Absurd hoge salarissen in de top van overheids- en
semioverheidsinstellingen, horen hier volgens de SP niet bij. Organisaties die mensen in dienst hebben die
boven de Balkenende-norm verdienen krijgen van de gemeente geen subsidie meer.

De gemeente zelf heeft een belangrijke voorbeeldfunctie als het gaat om het terugdringen van de graaicultuur. Gouden handdrukken voor vertrekkende ambtenaren dienen te worden afgeschaft. Dit geldt ook voor afvloeiingsregelingen voor ambtenaren die zich aantoonbaar hebben misdragen.

De declaratiecultuur dient te veranderen. Er is niets mis mee als een burgemeester, wethouder, gemeenteraadslid of ambtenaar iets binnen de regels declareert. Het is echter niet goed als personen hun
vaste onkostenvergoeding voor salaris gaan aanzien en vervolgens alsnog kleine onkosten declareren.
Om dit laatste te voorkomen, dient er een betere boekhouding plaats te vinden wat betreft de
declaraties, maar ook wat betreft de uitgaven die worden gedaan met de vaste onkostenvergoedingen.
Op deze manier kan het declaratiegedrag geëvalueerd worden en bepaald worden of de vaste onkostenvergoedingen verlaagd kunnen worden.

Vooral als het om zorg en welzijn gaat, is het van belang om bij aanbestedingen niet langer alleen op de prijs te letten, maar vooral ook op de kwaliteit van de te leveren zorg en op de arbeidsvoorwaarden van het personeel. In de thuiszorg hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat de medewerkers minder zijn gaan verdienen en de patiënten slechtere zorg hebben gekregen. Dit mag niet de uitkomst zijn van openbare aanbestedingen.

Het ingevoerde marktdenken bij de semi-overheidsorganisaties, zorgt vaak voor onzekerheid en onrust bij medewerkers. Als er niet bekend is hoelang de organisatie nog zal kunnen bestaan, omdat de gemeente misschien in zee zal gaan met een andere, goedkopere organisatie, dan kiezen mensen eieren voor hun geld en zien uit naar een stabielere baan. Een te snel verloop van het personeelsbestand, betekent dat er geen kennis wordt vastgehouden binnen de organisatie. Daarom dient de gemeente zich op te stellen als een betrouwbare partner die niet bij een klein beetje tegenslag al rondkijkt wat er nog meer te koop is. Op deze manier kan het voortbestaan van functies gestimuleerd worden. Situaties als die rond Sensire dienen voorkomen te worden.

 
Meer duidelijkheid over de gemeentelijke financiën

Bij democratie hoort transparantie. Ieder mens hoort te kunnen begrijpen waar zijn of haar volksvertegenwoordigers mee bezig zijn. Dit zou ook moeten gelden voor de gemeentelijke begroting.
De huidige begrotingen zijn zo ingewikkeld opgesteld, dat er een serieuze studie voor nodig is, om te begrijpen wat er in staat. Bovendien zijn de posten dermate versleuteld, dat de lezer alleen kan meegaan in de denkwijze van het college. De laatste jaren is een verbetering zichtbaar waarbij de begroting duidelijker laat zien waar zij verschilt ten opzichte van voorgaande begrotingen.

Daar waar de begroting nog niet duidelijk genoeg is, dient deze verbeterd te worden. Er moet naar gestreefd worden om de begroting zo op te stellen, dat iedere geïnteresseerde inwoner van Enschede, de begroting ook kan begrijpen. Pas dan kan er sprake zijn van serieuze meningsvorming.

 
Risicovolle projecten

Enschede is veel geld kwijt geraakt aan risicovolle projecten. De SP is voor een stop op nieuwe risicovolle
projecten.

 

 

U bent hier