h

Buurten, Leefbaarheid en Veiligheid

Begeleid wonen en opvang

Sommige mensen zijn niet in staat om zelfstandig te wonen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om gehandicapten, ex-gedetineerden, verslaafden of ex-verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met geestelijke problemen, dak- en thuislozen of vluchtelingen. Ook deze mensen hebben recht op een dak boven hun hoofd. Dit wordt door bijna niemand betwist. Het wordt anders als de locatie voor begeleid wonen of opvang wordt besproken. Veel mensen in Enschede schrikken er van als ze te horen krijgen dat er in hun buurt een opvanglocatie of begeleid-wonen-project wordt gerealiseerd.

Lees verder

Integratie

Voor een goede integratie in Nederland is het kunnen spreken van onze taal zeer belangrijk. Een goede beheersing van het Nederlands leidt tot een grotere kans op de arbeidsmarkt en is belangrijk in gesprekken met school en gemeentelijke instellingen. Als ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen zullen hun kinderen waarschijnlijk met een taalachterstand op school beginnen. Taalonderwijs houdt dan ook niet op na het verkrijgen van een verblijfsvergunning maar moet langer doorgaan. Het dient bovendien door vakmensen gegeven te worden.

Lees verder

Onderhoud

Om een buurt leefbaar te houden, is goed onderhoud van woningen niet genoeg. Ook buiten de woning, zoals op straat, wordt geleefd. Naast onderhoud van stoep, fietspad en straat, is het ook belangrijk om voldoende en goede speelplekken te hebben in de buurt. Uitdagende en veilige speelplekken zijn van belang voor de ontwikkeling van de jeugdige inwoners van Enschede. Daarom zal hier voldoende ruimte voor moeten worden gecreëerd. Dit kan ten koste gaan van parkeergelegenheid. De SP hecht ook veel waarde aan goede groenvoorzieningen.

Lees verder

Bomen in de binnenstad

Bomen produceren niet alleen zuurstof, maar ze zorgen ook voor een prettige leefomgeving. De SP is er voorstander van om het aantal bomen in de stad te laten toenemen. De bomen die er nu staan, en dan met name de oude en monumentale bomen, verdienen meer bescherming dan nu het geval is. De laatste jaren zijn er al te veel van gekapt.

Lees verder

Burger-iniatieven

Mensen weten zelf heel goed wat er wel en niet goed is aan hun buurt, de ene buurt is niet de andere. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een speelplek aan te leggen in een buurt zonder kinderen. Daarom is het van belang om maatwerk te leveren, waarbij de mensen in de buurt actief betrokken worden. Ook moet er ruimte zijn voor initiatieven van de buurtbewoners. De gemeente stelt geld beschikbaar om goede ideeën van bewoners uit te voeren in de buurt. De bewoners voeren de plannen, onder begeleiding, zelf uit. Dit moet mogelijk zijn in elke wijk van de stad.

Lees verder

Buurtagenten

Buurtagenten moeten voor iedereen aanspreekbaar zijn. Zij zijn het eerst op de hoogte als er problemen dreigen te ontstaan en kunnen met hun kennis van de buurt potentieel gevaarlijke situaties oplossen. Door goed contact met de wijkzorgteams kan gericht hulp geboden worden aan gezinnen en alleenstaanden die extra zorg nodig hebben. Jeugd- en jongerenwerkers zijn er voor om te voorkomen dat jongeren het criminele pad op gaan. Zij kunnen door het contact met overlast gevende jongeren op te zoeken deze jongeren bijsturen. Soms is de overlast dusdanig dat praten geen oplossing biedt.

Lees verder

Speelruimte

De SP hecht veel belang aan voldoende speelruimte voor kinderen. Buiten spelen en bewegen is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, maar leidt ook tot meer betrokkenheid van kinderen en hun ouders bij de buurt. Ten minste 3% van de oppervlakte van woongebieden zou besteed moeten worden aan speelruimte. Autoverkeer in straten waar veel kinderen wonen, levert gevaar op voor kind en automobilist. Smalle straten in wijken waar veel kinderen wonen dienen als woonerf te worden ingericht.

Lees verder

Wijkzorg

De SP maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen in de zorg. Wijken en buurten lenen zich uitstekend voor kleinschaligheid, waardoor de menselijke aanpak zoveel mogelijk gehandhaafd kan blijven. Ouderen hebben daardoor meer kans in hun eigen buurt oud te kunnen worden en onder buurtgenoten is het makkelijker om vrijwilligers te vinden. De SP vindt dat de verantwoordelijkheid voor zorg aan huis voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, in handen moet zijn van wijkzorgteams en wijkverpleegkundigen.

Lees verder

Buurthuizen

De SP ziet het buurthuis als het centrale punt in de wijk waar iedereen terecht kan. Buurtbewoners kunnen er cursussen volgen, maar kunnen er ook met al hun vragen en problemen terecht. Dat kunnen vragen zijn die met de thuissituatie te maken hebben, maar ook met omstandigheden in de buurt. Voor ouders is het buurthuis de plek waar ze hun kinderen met een gerust hart naar toe kunnen laten gaan. De jeugd kan er in een ontspannen sfeer leeftijdsgenoten ontmoeten, hobby’s uitoefenen, maar ook kunnen ze met problemen terecht bij een vertrouwenspersoon.

Lees verder

U bent hier