h

Zorg en Welzijn

Wijkverpleegkundigen

In iedere buurt hoort een verpleegkundige te zijn. Deze wijkdeskundige kent de mensen en de problemen achter de voordeur. Hij of zij maakt deel uit van de wijkzorgteams en bezoekt mensen, die dat willen en speciale zorg nodig hebben, thuis. De wijkverpleegkundige is diegene die bepaalt welke en hoeveel zorg mensen moeten hebben, omdat hij de situatie kent. Juist het persoonlijke contact zorgt voor een efficiënte inzet van de zorg.

Lees verder

Gehandicapten

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning verplicht de gemeente er zorg voor te dragen dat iedereen mee kan doen. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van hulpmiddelen om zichzelf te kunnen redden. De SP vindt het belangrijk dat de wet zo goed en menswaardig mogelijk wordt uitgevoerd en vindt de bezuinigingen zoals die in Enschede zijn doorgevoerd asociaal en vaak mensonterend.

Lees verder

Ouderen

Ouder worden brengt meestal ook beperkingen met zich mee. Om te zorgen dat ouderen die dat willen zolang mogelijk zelfstandig en actief blijven, vindt de SP het belangrijk dat zij weten waar ze andere mensen kunnen ontmoeten, kunnen ontspannen en/of leren en met vragen terecht kunnen. Vrijetijdsbesteding en contact met anderen is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor ouderen die anders dreigen te vereenzamen.

Lees verder

Jongeren

De SP vindt dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk in hun eigen wijk terecht moeten kunnen om te leren, te spelen, te sporten en te ontspannen. Daarvoor zijn geschikte voorzieningen nodig zoals buurthuizen, voldoende speelgelegenheid dichtbij huis en sportgelegenheid zowel binnen als buiten. Belangrijk is het mèt jongeren in plaats van vóór jongeren te denken over wat nodig is. Welzijnsorganisaties met hun opgeleide jeugd- en jongerenwerkers betrekken de jeugd bij activiteiten.

Lees verder

Persoonsgegevens

De SP maakt zich zorgen over de privacy van cliënten. Er moeten regels komen waarin duidelijk beschreven wordt wie wanneer over welke informatie mag beschikken. Ook moet het zowel de cliënt als de medewerkers van de deelnemende instanties duidelijk zijn wat een cliënt kan doen als de cliënt het vertrouwen in één of meerdere hulpverleners of een instantie is kwijtgeraakt. De SP zal de ontwikkelingen rond de privacy zeer kritisch volgen.

Lees verder

Participatie

Iedereen moet, met welke beperking dan ook en ongeacht het inkomen, overal aan mee kunnen doen. Dat is bij wet geregeld en de gemeente moet deze wet uitvoeren, ook als dit geld kost. Om dit waar te maken en om grotere problemen te voorkomen, moet er aandacht zijn voor iedereen die (tijdelijk) niet goed voor zichzelf kan zorgen.

Lees verder

Mantelzorg

In Nederland zijn ruim een miljoen mantelzorgers. Iemand die langer dan 3 maanden gedurende 8 uur per week voor iemand zorgt noemen we mantelzorger. Maar veel mensen zijn 24 uur per dag mantelzorger zonder dat ze zich dit realiseren. Dit kan komen doordat men uitgaat van vanzelfsprekendheid, maar ook door de angst om de zorg aan een vreemde over te laten. De SP vindt dat we de mantelzorgers waar mogelijk moeten ondersteunen. De patiënt kan dan langer thuis blijven en de mantelzorger kan zijn taak langer volhouden.

Lees verder

Ziektepreventie

Bewoners van Enschede hebben meer dan in vergelijkbare steden te maken met gezondheidsproblemen, maatschappelijke en sociale problemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een laag inkomen vaker gezondheidsproblemen hebben dan mensen die meer verdienen. De SP vindt dat je hier rekening mee moet houden bij het maken van plannen voor de toekomst. Investeren in preventie vindt de SP zeer belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen voor de mensen zelf en bovendien goedkoper.

Lees verder

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt op het gebied van zorg en welzijn steeds meer verantwoordelijkheid overgedragen aan gemeenten die wel de taken krijgen, maar niet voldoende geld om die naar behoren uit te voeren. Daarom moeten gemeenten keuzes maken. Het college heeft de laatste jaren onvoldoende voor kwaliteit van zorg en welzijn gekozen en veel geld uitgegeven aan grote projecten. De SP vindt de kloof tussen wat Enschede te bieden heeft en wat de gemiddelde bewoner nodig heeft, te groot.

Lees verder

Thuiszorg

De inzet van scholieren ter vervanging van de professionele thuiszorg is een goed voorbeeld van hoe de kloof tussen arm en rijk ook zichtbaar is in de zorg. Wie genoeg geld heeft koopt zijn eigen zorg, wie minder heeft wordt steeds meer afhankelijk van familie, buren en vrijwilligers. De SP verzet zich tegen deze tweedeling in de zorg en is voor solidariteit met en gelijkwaardigheid van iedereen. De zorg is geen markt. Bij de aanbesteding van thuiszorg gaat kwaliteit voor prijs om een nog grotere uitverkoop van de zorg te voorkomen.

Lees verder

U bent hier