h

Middelen

Gemeentelijke financiën

Bij democratie hoort transparantie. Ieder mens hoort te kunnen begrijpen waar zijn of haar volksvertegenwoordigers mee bezig zijn. Dit zou ook moeten gelden voor de gemeentelijke begroting. De huidige begrotingen zijn zo ingewikkeld opgesteld, dat er een serieuze studie voor nodig is om te begrijpen wat er in staat. Bovendien zijn de posten dermate versleuteld, dat de lezer alleen kan meegaan in de denkwijze van het college. Echte keuzes zijn zo maar moeilijk te maken. Deze situatie is onwenselijk.

Lees verder

Belastinggeld

Subsidies bestaan uit belastinggeld. Daarom moet hier heel zorgvuldig mee worden omgegaan. Als er subsidies worden verstrekt, moet de belastingbetaler er van uit kunnen gaan dat het geld op een nuttige en efficiënte manier wordt gebruikt. Absurd hoge salarissen in de top van overheids- en semi-overheidsinstellingen horen daar volgens de SP niet bij. De topsalarissen dienen dan ook te worden vastgelegd in prestatieafspraken om het graaien te doen stoppen. De gemeente zelf heeft een belangrijke voorbeeldfunctie als het gaat om het terugdringen van de graaicultuur.

Lees verder

Energiebedrijf

De afgelopen decennia is een groot aantal nutsvoorzieningen geprivatiseerd. Dit heeft men ook geprobeerd bij de vuilverbrandingsinstallatie Twence en energiemaatschappij Essent. In beide gevallen heeft de SP in de Enschedese gemeenteraad een meerderheid weten te vinden om niet tot verkoop over te gaan. Twence is in overheidshanden gebleven. Essent is helaas verkocht, omdat Enschede hier maar weinig invloed op kon uitoefenen. Nu steeds meer energiemaatschappijen verkocht worden, dienen we ons af te vragen of deze trend wel wenselijk is voor de inwoners van onze stad.

Lees verder

Investeren in mensen

De financiële situatie van de gemeente Enschede ziet er voor de komende jaren niet rooskleurig uit. Nieuwe wetten hevelen meer en meer verantwoordelijkheden van de landelijke overheid over naar de gemeentelijke overheden. Hiervoor krijgen de gemeenten uiteindelijk minder geld dan er vroeger beschikbaar was. Een voorbeeld hiervan is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In de thuiszorg is nu minder geld beschikbaar voor dezelfde hoeveelheid te verrichten werk. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat dit tot problemen leidt.

Lees verder

U bent hier