h

Wonen en Ruimtelijke Ordening

Monumenten

De stadsbrand op 7 mei 1862, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp op 13 mei 2000 en de vernieuwingsdrift van sommige bestuurders, hebben ervoor gezorgd dat er nog maar weinig cultuurhistorische gebouwen in Enschede zijn overgebleven. Dit is reden te meer om de nog wel bestaande gebouwen extra te beschermen en te koesteren. De SP is er dan ook voorstander van om de gemeentelijke monumentenlijst uit te breiden en meer status te geven.

Lees verder

Binnenstad

Steeds opnieuw werden er door het nu zittende college plannen gelanceerd om de binnenstad uit te breiden. Er zouden meer horecagelegenheden en winkelruimtes gecreëerd moeten worden. Toen de Klanderij echter werd opgeleverd, bleek er opeens leegstand van winkels te zijn. Denk maar aan de leegstand in de Zuidmolen. Nog meer uitbreiding betekent nog meer leegstand. De geplande bouw van dure appartementen direct ten noorden van het station, past niet bij de samenstelling van de Enschedese bevolking. Ook dit betekent bouwen voor de leegstand.

Lees verder

Buitengebieden

De ruimte is schaars. Om te voorkomen dat natuur en groen verdrongen worden door projecten voor wonen en economische activiteiten, moet de stadsrand op slot. Laten we trots zijn op ons unieke Twentse landschap net buiten de stad. Het moet afgelopen zijn met het knabbelen aan de stadsrand, zoals in het Vaneker, het Brunink en Stroinkslanden. Inbreiden, dat wil zeggen meer woningen bouwen per vierkante kilometer, dient voor uitbreiden te gaan. In het buitengebied hoort nieuwbouw taboe te zijn, tenzij gebouwen aan vervanging toe zijn.

Lees verder

Huisuitzettingen

Mensen die om wat voor reden dan ook de huur niet meer kunnen betalen, lopen het risico dat ze uit hun huis worden gezet. De SP vindt dat iedereen recht heeft op de basisbehoeften in het leven. Een woning valt daar ook onder. Huisuitzettingen dienen altijd voorkomen te worden. De gemeente moet hierover prestatieafspraken maken met de woningcorporaties en diverse hulpverlenende instanties, zoals de Stadsbank. Het is van belang om problemen vroegtijdig te signaleren.

Lees verder

Woningcorporaties

Twee van de drie grote woningcorporaties in Enschede hanteren een lotingsysteem om vrijgekomen huurwoningen te verdelen. Binnen dit systeem wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie. Alleen mensen die te maken krijgen met gedwongen verhuizing door sloopplannen krijgen voorrang. Omdat er in Enschede veel gesloopt wordt, wordt de kans om op korte termijn een woning te vinden verkleind. De SP is het niet eens met dit systeem. Soms is het noodzakelijk om iemand voorrang te geven, om problemen te voorkomen.

Lees verder

Woningbouw

De afgelopen jaren heeft de SP zich ingezet in onder andere de Wesselerbrink, De Laares en Boswinkel, om te protesteren tegen grootschalige sloopplannen. Het ging om sociale huurwoningen die technisch nog in goede staat waren, maar vaak wel achterstallig onderhoud hadden. Voor dit onderhoud was door de bewoners wel jarenlang huur betaald, maar tot uitvoering kwam het niet of nauwelijks. Het algemene beeld is dat er goedkope huurwoningen verdwijnen en er dure koopwoningen voor in de plaats komen. Hierdoor gaat het totale aantal woningen naar beneden.

Lees verder

U bent hier