h
Verkiezingsprogramma 2014

Werk en inkomen

  • Rem op werken met behoud van uitkering
  • Vrijstelling sollicitatieplicht
  • De sociale werkvoorziening
  • Armoedebestrijding
  • Ondernemen in Enschede
  • Banen voor lager opgeleiden
  • Huisjesmelkers
Rem op werken met behoud van uitkering

Iedereen die werkt heeft recht op minstens het minimumloon. Steeds vaker worden mensen met een uitkering echter ingezet om onbetaald werk te verrichten dat voorheen werd uitgevoerd voor tenminste minimumloon. Thuiszorg, ophalen van vuilnis, kinderen helpen bij oversteken zijn slechts enkele voorbeelden. Werken met behoud van uitkering creëert een tweedeling in de maatschappij en schaadt de economie. Werkgevers geven werknemers bijna altijd een tijdelijk contract met een proeftijd. Dit geeft hen voldoende mogelijkheden om de kwaliteiten van een medewerker te beoordelen.

Soms heeft de werkgever een klein duwtje in de rug nodig om iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. De gemeente mag werkgevers subsidiëren voor een periode van maximaal 3 maanden. Dit mag echter niet ten koste gaan van het inkomen van de werknemer. Deze periode kan eventueel verlengd worden indien de werknemer een relevante opleiding krijgt aangeboden door de werkgever. Dit geldt ook als de gemeente zelf de werkgever is.

Werkzoekenden met een bijstandsuitkering horen alleen verplicht vrijwilligerswerk te doen als dat een beter uitzicht biedt op een baan. Het mag niet zo zijn dat werk dat eerst door betaalde krachten werd gedaan wordt overgenomen door vrijwilligerswerk.

 

Vrijstelling sollicitatieplicht

De SP vindt het belangrijk dat mensen zelf de kost verdienen. Het biedt mogelijkheden een bijdrage te leveren aan de samenleving en aan de ontwikkeling van mensen zelf. Een fatsoenlijk loon en optimale werkomstandigheden zijn nodig om je werk goed en met plezier te kunnen doen. Er zijn echter omstandigheden waar vrijstelling van sollicitatieplicht op z’n plaats is.

Nu moeten uitkeringsgerechtigden hun opleiding soms afbreken als een baan wordt aangeboden. Ook als het hier om een tijdelijke baan voor minimumloon gaat. Uitkeringsgerechtigden moeten vrijstelling van sollicitatieplicht krijgen als ze een opleiding volgen die de kans op een reguliere baan vergroot.

Mantelzorgers en ouders met kleine kinderen hebben een speciale plek in onze samenleving. Zij zorgen fulltime voor anderen die niet zonder deze zorg kunnen. Ook zij moeten worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

 

De sociale werkvoorziening

De SP ziet graag dat mensen met een arbeidshandicap bij reguliere bedrijven werken, indien nodig met een aangepaste werkplek. Dit is goed voor het zelfbeeld en onderlinge begrip. Voor wie een plek bij een regulier bedrijf niet is weggelegd is een beschutte werkplek bij de DCW nodig.

Mensen die via de sociale werkvoorziening werken, moeten begeleid worden door mensen die daarvoor opgeleid zijn en moeten zelf ook mogelijkheden hebben zich te ontwikkelen. Iedereen moet zoveel mogelijk naar een hoger opleidingsniveau gebracht worden. Wie buiten de DCW gaat werken moet een werkplekgarantie krijgen zodat hij of zij niet weer op de wachtlijst komt als werken buiten de DCW toch niet lukt.
Veel WSW’ers (mensen die werkzaam zijn in de sociale werkvoorziening) werken nu bij bedrijven die ge- specialiseerd zijn in werken met arbeidsgehandicapten. Ook bij deze bedrijven dient de begeleiding goed in orde te zijn.

De SP heeft zich altijd ingezet voor een sociale werkvoorziening. De SP is dan ook verheugd dat het aantal klachten dat bij ons binnenkomt over slechte begeleiding en problemen met de arbodienst afneemt. De klachten die nog wel bij ons binnen komen worden voortvarend opgepakt door de nieuwe directie van de DCW. Wat nog wel een zorg is, is de lange wachtlijst van mensen met een arbeidshandicap die graag op een beschutte werkplek of in een detacheringstraject aan het werk willen. Als er extra geld beschikbaar komt voor de sociale werkvoorziening dan zal de SP hierop inzetten.

 

Armoedebestrijding

De SP vindt dat iedereen over een redelijk inkomen moet kunnen beschikken. Ook mensen met een laag inkomen moeten in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. De SP vindt het belangrijk dat cijfers over de armoede bekend worden, zodat zo we daar met het beleid rekening mee kunnen houden. De minima-effectrapportage is een goede manier om de gevolgen van de armoede duidelijk te krijgen. Er moet niet alleen naar de financiële kant van armoede worden gekeken, maar ook naar de sociale en maatschappelijke gevolgen. Het voorkomen en bestrijden van armoede op sociaal, materieel en financieel vlak gaan hand in hand. Regelingen die het mogelijk maken voor minima om mee te doen aan sport en cultuur moeten behouden blijven. Kinderen mogen nooit de dupe zijn van financiële problemen van hun ouders. De SP streeft ernaar het aantal huishoudens dat minder verdient dan het minimuminkomen naar nul terug te brengen.

Grotere onkosten, als bijvoorbeeld het vervangen van een koelkast, zijn niet meer betaalbaar als je in de bijstand zit. De bijzondere bijstand is in het leven geroepen om in deze nood te voorzien. De gemeente moet ouderen, uitkeringsgerechtigden, chronisch zieken en gehandicapten die recht hebben op financiële ondersteuning actief benaderen, zodat deze mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden die geboden
worden. Aan strafkortingen op bijstandsuitkering voor gezinnen met kinderen moet een einde komen.

De beste weg uit armoede is nog steeds het vinden van een baan. De beste kans op een baan maak je door relevante opleidingen te volgen. De bestrijding van analfabetisme en aanbieden van scholing gericht op werk of verhogen opleidingsniveau is dan ook noodzakelijk.

 

Ondernemen in Enschede

Voor kleine ondernemers is het niet mogelijk om hun bedrijf 7 dagen per weekte laten draaien, tenzij ze veel extra omgaan met deze extra werkdruk, waardoor ze kleinere bedrijven uit de markt kunnen drukken. Uit onderzoek blijkt verder dat de omzet uiteindelijk niet stijgt als een bedrijf 7 dagen per week open is, maar wel daalt als ze 6 dagen open is terwijl de concurrentie wel 7 dagen per week open is. Uit onderzoek van de SP blijkt dat 95% van de kleine ondernemers voor het afschaffen van de koopzondag is. Wel trekken de koopzondagen veel bezoekers uit naburige gemeenten in Twente en Duitsland. Deze aanloop is goed voor de horeca en de bedrijven die het zich wel kunnen permitteren om op zondag op te zijn. De SP vindt dat met 1 koopzondag in de maand en 1 extra koopzondag voor de feestdagen recht wordt gedaan aan de wensen en belangen van kleine en grote ondernemers en aan de wensen van het winkelend publiek.

De SP wil een goede ondersteuning van zelfstandigen zonder personeel en het midden- en kleinbedrijf. Dit wordt niet nodig geacht voor grote bedrijven, aangezien zij in staat zijn om expertise en andere diensten in te huren. Het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) geeft adviezen aan mensen die vanuit een uitkeringssituatie zelfstandig ondernemer willen worden. Dit advies is van groot belang en helpt mensen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

 

Banen voor lager opgeleiden

Veel werkzoekenden in Enschede hebben een lagere of gemiddelde opleiding. Er moet ingezet worden op werkgelegenheid voor deze groep mensen door productie uit lagelonenlanden terug te halen naar Enschede.
Bij het gunnen van opdrachten van de gemeente aan het bedrijfsleven zal een bedrijf dat voorziet in het in dienst nemen van langdurig werklozen een grotere kans maken de opdracht binnen te krijgen.
Bedrijven die zich toeleggen op een lang verblijf in Enschede en bedrijven die met vaste arbeidscontracten werken krijgen een voorkeursbehandeling bij het verkrijgen van grond.

 

Huisjesmelkers

Er wordt opgetreden tegen uitbuiting van arbeidskrachten door werkgevers en huisjesmelkers.
 

U bent hier