h
Verkiezingsprogramma 2014

wonen en ruimtelijke ordening

  • Geen sloop bouwtechnisch goede woningen, meer betaalbare woningen
  • Eén gemeenschappelijke procedure voor inschrijving voor huurwoningen
  • Voorkomen huisuitzettingen
  • De stadsrand moet op slot, inbreiden in plaats van uitbreiden
  • Bescherm cultuurhistorische gebouwen

Onze belangrijkste wens op woongebied is dat er goede en betaalbare woningen zijn, waarin men zo lang mogelijk en zelfstandig kan blijven wonen. Ook moeten er goede voorzieningen zijn in een veilige en schone buurt. Helaas sluiten die wensen voor veel mensen in Enschede steeds minder aan op de werkelijkheid. De ruimte die we hebben is schaars en we zullen die zuinig en eerlijk moeten verdelen.

Lange tijd zijn er in Enschede veel betaalbare huurwoningen gesloopt en vervangen door dure huur- en koopwoningen. Huizen zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Het aanbod van woonruimte moet aansluiten bij de woonbehoefte van de Enschedese bevolking. De SP wil iedereen een fatsoenlijk onderdak bieden en zoveel mogelijk natuur behouden.

 
Minder slopen, meer betaalbare woningen

De afgelopen jaren heeft de SP zich ingezet in onder andere de Wesselerbrink, De Laares en Boswinkel om
te protesteren tegen grootschalige sloopplannen. Het ging om sociale huurwoningen die technisch nog in goede staat waren, maar vaak wel achterstallig onderhoud hadden. Voor dit onderhoud was door de
bewoners wel jarenlang huur betaald, maar tot uitvoering kwam het niet of nauwelijks. Op dit moment
doet de SP onderzoek naar de mening van de bewoners van woningen in het Getfert die ook met sloop bedreigd worden.

Het komende college moet zich actief gaan bezighouden met volkshuisvesting, waarbij uitgegaan dient te worden van de woonbehoefte en de samenstelling van de Enschedese bevolking. Een kwalitatief goede huur- of koopwoning hoort voortaan voor iedereen bereikbaar te zijn. Daarbij moeten we niet de bezitter, maar de gebruiker centraal stellen. Woningcorporaties dienen terug te keren naar hun kerntaak: het bouwen, onderhouden, verhuren en aanpassen aan de tijd van sociale huurwoningen. Om ongewenste sloop te voorkomen, zal de door de SP ontwikkelde slooplat moeten worden opgenomen in het gemeentelijke beleid.

Een complex mag pas worden gesloopt als:

  • 70% van de oorspronkelijke bewoners heeft ingestemd met de sloopplannen
  • De woningcorporatie geen huurders kan vinden voor de te slopen woningen
  • De wachtlijsten (of wachttijden) voor een sociale huurwoning niet groeien
  • Er door de sloop van de woningen geen waterbedeffect optreedt
  • De te slopen woningen aantoonbaar bouwtechnisch van slechte kwaliteit zijn

Herstructureringsprojecten blijken vaak erg lang te duren. Bewoners zitten hierdoor lange tijd in onzekerheid. Ze weten niet wat er met hun woning gaat gebeuren en bij sloop en nieuwbouw kan het jaren duren voordat ze weer terug kunnen keren naar hun wijk. De SP vindt dat dit beter moet. Het herstructurerings-proces, zowel bij sloop als bij renovatie, moet vlotter verlopen. De gemeente moet er op toezien dat de woningcorporaties de bewoners op tijd van de juiste informatie voorzien en hen vanaf het begin zo goed mogelijk betrekken bij het maken van de plannen.

 

Eén gemeenschappelijke procedure voor inschrijving voor en toewijzing van huurwoningen

Twee van de drie grote woningcorporaties in Enschede hanteren een lotingsysteem om vrijgekomen huurwoningen te verdelen. Binnen dit systeem wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie. Alleen mensen die te maken krijgen met gedwongen verhuizing door sloopplannen krijgen voorrang. Omdat er in Enschede veel gesloopt wordt, wordt de kans om op korte termijn een passende woning te vinden verkleind.

De SP is het niet eens met dit systeem. Soms is het noodzakelijk om iemand voorrang te geven. Bovendien is het lotingsysteem niet geschikt om bij te houden hoe lang de gemiddelde wachttijd is en om bij te houden hoeveel mensen eigenlijk op zoek zijn naar een huurwoning. De SP pleit er voor om dit lotingsysteem op te heffen en in plaats hiervan woningcorporaties op te dragen één gemeenschappelijke procedure voor inschrijving voor en toewijzing van huurwoningen in Enschede. Op deze manier krijgt de gemeente inzicht in de woonbehoeften en kan het aanbod van woningen beter worden afgestemd op de vraag.

 

Voorkom huisuitzettingen

Mensen die om wat voor reden dan ook de huur niet meer kunnen betalen, lopen het risico dat ze uit hun
huis worden gezet. De SP vindt dat iedereen recht heeft op de basisbehoeften in het leven. Een woning valt daar ook onder. Huisuitzettingen dienen altijd voorkomen te worden.

 

De stadsrand moet op slot, inbreiden in plaats van uitbreiden

De ruimte is schaars. Om te voorkomen dat natuur en groen verdrongen worden door projecten voor wonen en economische activiteiten, moet er niet worden gebouwd in het buitengebied. Laten we trots zijn op ons unieke Twentse landschap net buiten de stad. Het moet afgelopen zijn met het knabbelen aan de stadsrand, zoals in het Vaneker en het Brunink. Inbreiden dient voor uitbreiden te gaan. Ook in het buitengebied hoort nieuwbouw taboe te zijn, tenzij gebouwen aan vervanging toe zijn. Met de uitbreiding van wegen buiten de bebouwde kom, zal zeer terughoudend moeten worden omgegaan. De SP is van mening dat er geen nieuwe bedrijventerreinen hoeven te worden uitgerold. Er is naar onze inschatting voor de komende jaren nog ruimte genoeg om bedrijven een plek te kunnen geven. Het is wel van belang om efficiënt met de ruimte om te gaan. Soms is het noodzakelijk om tot herstructurering over te gaan.

 

Bescherm cultuurhistorische gebouwen

De stadsbrand op 7 mei 1862, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp op 13 mei 2000 en de vernieuwingsdrift van sommige bestuurders, hebben ervoor gezorgd dat er nog maar weinig cultuurhistorische gebouwen in Enschede zijn overgebleven. Dit is reden te meer om de nog wel
bestaande gebouwen, straten en buurten met cultuurhistorische waarde extra te beschermen en te
koesteren.

 

U bent hier