h
Verkiezingsprogramma 2014

Zorg en Welzijn

  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Zorg, welzijn en sport zijn onderdelen van het gemeentelijk beleid
  • De jeugdzorg
  • Zorg aan huis
  • Voorzieningen op wijkniveau
  • Fraude tegengaan
Voorkomen is beter dan genezen

De gemeente speelt een steeds grotere rol op het gebied van preventie. Daarvoor zijn laagdrempelige centra in de buurt nodig waar ouders met opvoedvragen worden ondersteund. De centra vervullen ook een voorlichtingsfunctie. Te denken valt aan preventie van alcoholgebruik, roken, overgewicht en gevaren van sociale media. Hierbij staat altijd de gezondheid van het kind en een gezonde thuissituatie voorop.

 

Zorg, welzijn en sport zijn onderdelen van het gemeentelijk beleid

De centrale overheid geeft de gemeenten steeds meer taken en verantwoordelijkheden. Voorbeelden zijn de overheveling van de jeugdzorg en de veranderingen in de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
Deze wijzigingen gaan gepaard met grote bezuinigingen. De gemeente moet meer gaan doen met minder geld.

Toch zijn er ook kansen, want de gemeente kan nu ook zelf beslissen wat er met het geld gedaan wordt. Hier ligt een duidelijke opgave voor de SP. Wij zijn binnen de mogelijkheden voor een zo sociaal mogelijk beleid.
Veel wetsvoorstellen van Rutte II moeten nog door de Eerste en Tweede Kamer worden bekrachtigd.
Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk wat het Sociaal Akkoord voor specifieke invloed op de wetgeving zal hebben. Het is dus nog niet bekend wat onder de nieuwe regels wel en niet mogelijk wordt en hoeveel geld hiervoor beschikbaar komt.

Wel kan de SP al stellen dat onze aandacht vooral uit gaat naar de zorg en begeleiding van onze jeugd en ouderen omdat, dit groepen zijn die vaak wat extra hulp nodig hebben. Kwaliteit in de zorg is leidend,er moet niet gekeken worden naar de goedkoopste oplossing, maar naar de beste oplossing die met het beschikbare geld kan worden gerealiseerd.

 

De jeugdzorg

De gemeente moet goed voorbereid zijn op de overgang van de jeugdzorg naar de gemeente.
Hiervoor dient zij de professionaliteit en kennis van problematiek van opgroeiende kinderen in huis te halen. De tijd hiervoor is beperkt dus we moeten meteen aan de slag.

Enschede krijgt ca. 7 ton minder van het rijk om de jeugdzorg uit te voeren. Dit mag niet leiden tot afname van de kwaliteit van de zorg. Om te voorkomen dat kinderen en jongeren geen zorg krijgen omdat het geld op is, wil de SP dat onafhankelijke professionals bepalen of en welke ondersteuning kinderen en jongeren nodig hebben. De jeugdzorgmedewerkers moeten niet worden beperkt in hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid of gekort worden op lonen en arbeidsvoorwaarden door de marktwerking.

Overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers moet worden voorkomen.

De decentralisatie biedt ook kansen, bij de zorgvraag van een gezin zijn vaak meerdere partijen betrokken.
De gemeente kan de regie organiseren zodat de verschillende organisaties goed samenwerken zonder bureaucratie. Daarnaast kunnen afspraken worden gemaakt met de vele onderwijsinstellingen in Enschede om ervoor te zorgen dat er een voldoende aanwas is van goed opgeleide jeugdzorgmedewerkers.
Ook kan de gemeente er middels het huisvestingsbeleid voor zorgen dat er voldoende aangepaste woningen zijn voor gezinnen met kinderen met een handicap.

Elk kind heeft het recht om op te groeien in een veilige gezinssituatie. Als de thuissituatie onhoudbaar is, heeft residentiele zorg de voorkeur.

 

Zorg aan huis

Iedereen die hulp nodig heeft bij het in en uit bed gaan, douchen, aankleden, eten en die door ouderdom, verstandelijke of lichamelijke beperking of psychische problematiek begeleiding nodig heeft moet dit vanaf 2015 aanvragen bij de gemeente. Het kan bij deze groep ook gaan om hulp bij het bijhouden van financiën, maar ook bij dagelijkse ondersteuning bij het voeren van het huishouden. Ook deze overheveling gaat gepaard met een forse bezuiniging. De SP wil dat het geld daadwerkelijk naar de zorg gaat en niet besteed wordt aan gemeentelijke bureaucratie. Bij aanbestedingen staat de kwaliteit van zorg voorop en niet de prijs.

Ook hier geldt dat zorgmedewerkers niet moeten worden beperkt in hun zelfstandigheid en
onafhankelijkheid en niet gekort moeten worden op lonen en arbeidsvoorwaarden door de marktwerking.
Overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers moet worden voorkomen.

 
Voorzieningen op wijkniveau

De SP vindt dat die zorg zo dicht mogelijk bij mensen geregeld moet worden. De SP kiest voor zoveel mogelijk zorg in de buurt met wijkgezondheidscentra, poliklinieken en consultatiebureaus. De wijkverpleegkundige speelt hier een belangrijke rol.

De SP vindt dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk in hun eigen wijk terecht moeten kunnen om te leren, spelen, sporten en te ontspannen. Daarvoor zijn geschikte voorzieningen nodig zoals buurthuizen, voldoende speelgelegenheid dichtbij huis en sportgelegenheid zowel binnen als buiten.

De SP wil mèt jongeren in plaats van over jongeren praten. Het is belangrijk te weten wat zij zelf belangrijk vinden voor hun wijk. Welzijnsorganisaties met hun opgeleide jeugd- en jongerenwerkers bieden daarbij ondersteuning. Volwassenen en kinderen kunnen terecht bij een lokale ombudsman of vertrouwenspersoon.

 

Toegankelijkheid openbare ruimte

Voor mensen met een lichamelijke beperking moeten de openbare ruimte en de openbare gebouwen goed toegankelijk zijn. Op de gemeentelijke website moeten plekken zichtbaar zijn die incidenteel of structureel moeilijk of niet toegankelijk zijn. De SP vindt dat mensen die een openbaar gehandicaptentoilet moeten gebruiken dit zelfstandig moeten kunnen regelen. Sleutels vragen aan de bar van restaurants om van het toilet buiten gebruik te kunnen maken vindt de SP onaanvaardbaar. Toiletten dienen altijd open te zijn zodat gehandicapten ook tot in de kleine uurtjes in het centrum kunnen verblijven. Dit vindt de SP voor een grote gemeente als Enschede een kwestie van fatsoen.

 

Fraude tegengaan

Fraude maakt de zorg duurder en zorgt ervoor dat mensen zorg niet krijgen waar ze wel recht op hebben. Met enige regelmaat worden thuiszorgbedrijven betrapt op fraude. Meestal gaat het hierbij om het declareren van uren die niet geleverd zijn of het inzetten van personeel met onvoldoende opleiding. Hierbij lopen de ontvangers van de zorg een ernstig gezondheidsrisico.

De SP afdeling Enschede heeft vorig jaar zelf door eigen onderzoek ook een miljoenenfraude aan het licht gebracht. De fraude wordt mogelijk gemaakt door gebrekkige wetgeving. Aan de opsporing van fraude kunnen we wel wat doen. De gemeente moet ontvangers van zorg duidelijk maken waar zij recht op hebben. De werknemers van het gemeentelijk loket moeten signalen van fraude kunnen herkennen en deze signalen delen met Menzis.

 

U bent hier