h

Standpunten

A (4) B (14) D (1) E (1) F (1) G (6) H (3) I (2) J (3) K (3) L (2) M (3) N (2) O (4) P (4) R (2) S (10) T (2) V (2) W (8) Z (2)

In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt op het gebied van zorg en welzijn steeds meer verantwoordelijkheid overgedragen aan gemeenten die wel de taken krijgen, maar niet voldoende geld om die naar behoren uit te voeren. Daarom moeten gemeenten keuzes maken. Het college heeft de laatste jaren onvoldoende voor kwaliteit van zorg en welzijn gekozen en veel geld uitgegeven aan grote projecten. De SP vindt de kloof tussen wat Enschede te bieden heeft en wat de gemiddelde bewoner nodig heeft, te groot.

In iedere buurt hoort een verpleegkundige te zijn. Deze wijkdeskundige kent de mensen en de problemen achter de voordeur. Hij of zij maakt deel uit van de wijkzorgteams en bezoekt mensen, die dat willen en speciale zorg nodig hebben, thuis. De wijkverpleegkundige is diegene die bepaalt welke en hoeveel zorg mensen moeten hebben, omdat hij de situatie kent. Juist het persoonlijke contact zorgt voor een efficiënte inzet van de zorg.

Hoog opgeleide werkzoekenden worden, onder het motto 'aanpakken wat je kunt aanpakken', vaak gedwongen om werk te gaan doen dat onder hun niveau ligt. Dit werkt niet alleen demotiverend voor de hoogopgeleiden, maar het zorgt er ook voor dat er te weinig banen zijn voor lager opgeleide mensen, die dit werk vaak wel graag willen doen. De SP pleit er dan ook voor om alleen werk aan te bieden op het opleidingsniveau van de werkzoekenden. Werkzoekenden met een bijstandsuitkering horen alleen verplicht vrijwilligerswerk te doen als dat een beter uitzicht biedt op een baan.

Er is in Enschede een groeiende groep mensen, die wel werk heeft, maar waarvan het inkomen onder de armoedegrens ligt. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan mensen die een slecht betaalde parttime baan via een uitzendbureau hebben, of aan zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP-ers) die het niet lukt om voldoende omzet te draaien. Deze mensen worden niet meegenomen in de cijfers over werkloosheid en zijn niet in beeld bij de gemeente. Ook hebben ze vaak geen recht op een aanvullende uitkering.De SP is van mening dat er voor deze groep moet worden opgekomen.

De afgelopen jaren heeft de SP zich ingezet in onder andere de Wesselerbrink, De Laares en Boswinkel, om te protesteren tegen grootschalige sloopplannen. Het ging om sociale huurwoningen die technisch nog in goede staat waren, maar vaak wel achterstallig onderhoud hadden. Voor dit onderhoud was door de bewoners wel jarenlang huur betaald, maar tot uitvoering kwam het niet of nauwelijks. Het algemene beeld is dat er goedkope huurwoningen verdwijnen en er dure koopwoningen voor in de plaats komen. Hierdoor gaat het totale aantal woningen naar beneden.

Twee van de drie grote woningcorporaties in Enschede hanteren een lotingsysteem om vrijgekomen huurwoningen te verdelen. Binnen dit systeem wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie. Alleen mensen die te maken krijgen met gedwongen verhuizing door sloopplannen krijgen voorrang. Omdat er in Enschede veel gesloopt wordt, wordt de kans om op korte termijn een woning te vinden verkleind. De SP is het niet eens met dit systeem. Soms is het noodzakelijk om iemand voorrang te geven, om problemen te voorkomen.

De SP maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen in de zorg. Wijken en buurten lenen zich uitstekend voor kleinschaligheid, waardoor de menselijke aanpak zoveel mogelijk gehandhaafd kan blijven. Ouderen hebben daardoor meer kans in hun eigen buurt oud te kunnen worden en onder buurtgenoten is het makkelijker om vrijwilligers te vinden. De SP vindt dat de verantwoordelijkheid voor zorg aan huis voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, in handen moet zijn van wijkzorgteams en wijkverpleegkundigen.

Economische ontwikkelingen zijn altijd gericht op werkgelegenheid. De laatste jaren is vooral geprobeerd hoger opgeleiden naar Enschede te trekken en daarvoor banen te creëren. In Enschede wonen veel lager opgeleiden zonder baan. Banen voor deze mensen dragen direct bij aan de welvaart van de stad en verminderen de armoede. Door de vele werkzoekenden en de goede ontsluiting naar Duitsland toe is Enschede een ideale stad voor bedrijven die bestaan van productiewerk. Deze bedrijven stimuleren om naar Enschede te komen is één van de doelen van de SP.

U bent hier