h

Debat over wonen in Enschede

26 januari 2006

Debat over wonen in Enschede

De SP-Enschede organiseert op woensdag 1 februari van 20–22 uur een debat over ‘wonen in Enschede’. Aan het debat zullen deelnemen: Fons Catau, de directeur van woningcorporatie De Woonplaats, Mariska van Heijster, raadslid en nummer vier op de kandidatenlijst van GroenLinks, D’66 lijsttrekker Evert Westerbeek, Moritz Gloerich de tweede kandidaat op de lijst van de SP en Remi Poppe, SP’er en deskundige op het gebied van volkshuisvesting.
Pathmos

Het begrip 'sociale volkshuisvesting' lijkt door de politiek besmet verklaard. De SP is van mening dat de tweedeling tussen 'rijke' en 'arme' wijken moet worden tegengegaan. De overheid moet de belangen van de economisch zwakke groepen beter beschermen en hoort haar verantwoordelijkheid weer te nemen voor de volkshuisvesting. De ruimtelijke ordening is veel te veel uit handen gegeven aan particuliere bedrijven. Geld en macht bepalen de inrichting van ons land en niet het algemeen belang en de behoeften van de bevolking. Om die ontwikkeling te stoppen dient de overheid hier de regie weer zelf in handen te nemen om ervoor te zorgen dat het aantal goede en betaalbare woningen niet meer verder af- maar toeneemt.

Huisuitzettingen van mensen, die door toegenomen woonlasten, de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, zijn geen onbekend fenomeen. Terwijl de gemeente Enschede bouwt voor mensen met een dikke portemonnee, neemt de armoede toe. Er is een groeiende groep mensen met weinig geld, die van huis naar huis trekken. Relatief goedkoop wonen kan in Enschede namelijk bijna alleen in wijken die op de nominatie staan voor sloop. De Woonlasten van de woningen die er voor in de plaats komen, zijn bijna altijd hoger. De SP is het absoluut niet eens met dit woonbeleid. Het zou beter zijn om te investeren in goed onderhoud en tegelijkertijd te bouwen waar nog geen woningen staan. De SP gaat hierover graag een pittig debat aan, zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan.

In de eerste helft van de avond zal er gedebatteerd worden aan de hand van een aantal stellingen. Na de pauze krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen. Het debat zal geleid worden door Jeroen Kumeling en is in het Vestzaktheater aan de Walstraat 35. Zaal open:19.30.

U bent hier