h

Geen burgerluchtvaart maar natuurgebied

6 maart 2006

Geen burgerluchtvaart maar natuurgebied

De SP wil dat het terrein van de Vliegbasis Twente wordt ingericht als natuur- en recreatiegebied. Er is geen reden voor het exploiteren van een reguliere burgerluchthaven vanaf de Vliegbasis Twente. De luchtvaart is op de punten van energieverbruik, milieuoverlast en bedreiging van het klimaat de schadelijkste transportvorm. Het beleid moet er daarom op gericht zijn om op zijn minst de interregionale luchtvaart te ontmoedigen en minder schadelijke alternatieven te bevorderen. Snelle treinverbindingen binnen Europa vormen een volwaardig alternatief. Voor intercontinentale vluchten is Schiphol beschikbaar en ook goed per trein bereikbaar en het vliegveld in Münster ligt slechts 80 kilometer verderop.

Er vindt momenteel maar zeer beperkt vliegverkeer plaats vanaf Airport Twente. Nu moet het uitbreiden van het aantal chartervluchten de luchthaven rendabel maken. Onderzoek wijst uit dat er ongeveer 1,5 miljoen passagiers per jaar nodig zijn om ervoor te zorgen dat de luchthaven rendabel wordt. Dit aantal zou volgens de plannen kunnen uitgroeien tot zo’n 4 miljoen passagiers per jaar. Het belang van het bedrijfsleven weegt niet op tegen de maatschappelijke kosten (geluidsoverlast en de milieu- en luchtvervuiling) die een dergelijke luchthaven met zich meebrengt. Daarnaast zal de verkeersdruk rond de luchthaven sterk toenemen. Er is onder andere sprake van een nieuwe aansluiting op de A1.

De economische haalbaarheid van een burgerluchthaven is zeer onzeker, onder andere door de sterke concurrentie van de Flughaven Münster-Osnabrück. Er bestaat een aanzienlijke kans dat de luchthaven in financiële problemen komt. Wij vrezen dat dit dan opnieuw op "onvermijdelijke" en door ons ongewenste steunverlening door de overheid zal uitdraaien. De SP is daar niet voor, omdat overheden geen private bedrijven moeten subsidiëren. Al jaren wordt door de gemeente en de provincie deze luchthaven kunstmatig (met belastinggeld) in stand gehouden.

U bent hier