h

Volkshuisvesting voor de dikke portemonnee

24 april 2006

Volkshuisvesting voor de dikke portemonnee

In de Laares wordt gesloopt, gebouwd en gerenoveerd. Op Pathmos is gesloopt, gebouwd en gerenoveerd. Wesselerbrink volgt, evenals de Velve Lindenhof.
pathmos
Door Pathmos fietsend valt op dat een behoorlijk deel van de nieuwe (gerenoveerde en nieuwbouw) woningen nog leeg staat. Vreemd, waar zijn vroegere bewoners gebleven? Verspreid over de stad omdat de nieuwe huren niet op te brengen zijn en de koopprijzen ver boven het budget liggen.

Op Velve Lindehof is vanaf 12 april een onderzoek gestart naar de woonwensen van de bewoners. Om te bepalen wat wenselijk is: sloop of renoveren. De SP zal dit onderzoek nauwlettend in de gaten houden.
Aan het eind van dit jaar zullen op de Laares de laatste sociale huurwoningen gesloopt worden. De huidige bewoners moeten actief naar een andere (vervangende) woning omzien waarbij ze voorrang krijgen op andere woningzoekenden. Sommigen zijn hier niet blij mee, anderen wel omdat men dan een vrije keus zou hebben.
Die vrije keus blijkt echter vies tegen te vallen, want het aanbod van betaalbare woningen is niet meer zo groot. De huurprijzen van de gerenoveerde woningen in de stad liggen vaak boven de huurgrens. Dit houdt in dat met geen aanspraak kan maken op huurtoeslag en dus een behoorlijk bruto inkomen moet hebben. Een willekeurige greep op een willekeurige dag uit het woningaanbod op internet leert dat er 7 woningen aangeboden worden boven de huurgrens met huurprijzen variërend van 541 euro tot maar liefst 658 euro, en maar één huis onder de 503 euro (huurgrens).
De SP vraagt zich dus af hoe al deze mensen die uit de Laares weg moeten en straks uit Velve Lindenhof en de Wesselerbrink een betaalbare woning gaan vinden en òf ze die zullen vinden. Wie het weet mag het zeggen.

Aandacht voor de volkshuisvesting
Ruimte om te wonen

U bent hier