h

Kinderen opsluiten? De leerkracht mag het uitleggen

14 mei 2006

Kinderen opsluiten? De leerkracht mag het uitleggen

Uitgerekend op 5 mei, de dag dat wij in Nederland onze vrijheid vieren, lees ik hoe minister Verdonk in dagblad Tubantia nog eens duidelijk uitlegt waarom in Nederland kinderen mogen worden opgesloten. Ja, u leest het goed, kinderen mag opsluiten. Hoezo, Internationaal Verdrag voor de Rechten van het kind? Geldt dat niet voor kinderen in Nederland? Nee, niet voor kinderen van ouders die hun land ontvlucht zijn en niet terug durven. Zulke kinderen sluit je op en daar zijn de ouders verantwoordelijk voor. Zijn er nog meer kinderen in Nederland die opgesloten worden voor wat hun ouders doen? Nee toch?

Het is de bekleder van een hoog ambt van de Nederlandse Staat, staatsrechtelijk en bestuurlijk bezien onwaardig dergelijke opvattingen te huldigen, laat staan daarin argumenten te zien om kinderen op te sluiten. Wettelijke en grondrechtelijke grondslagen die de opsluiting van kindvluchtelingen rechtvaardigen, bestaan immers niet in onze staat. Daarover kan geen misverstand bestaan.
Hebben de kinderen die opgesloten zitten in uitzetcentra ook Bevrijdingsdag gevierd? Of werden zij ver weg gehouden van het feestgedruis, omdat het anders wel erg verwarrend wordt?De leerkrachten moeten maar uitleggen hoe het komt dat hun klasgenootje plotseling met onbekende bestemming is vertrokken of door de politie uit de klas is gehaald, vindt mevrouw Verdonk.
Hoe kun je uitleggen dat onschuldige kinderen in ons beschaafde land opgesloten worden? Waar zadelt mevrouw Verdonk leerkrachten mee op? Of worden ze op deze manier ingezet voor de verkiezingscampagne? Mogen zij gaan uitleggen dat het zo goed is voor ons land als we mensen de dood injagen? Dat het helemaal niet erg is dat je naar een onbekend land gaat waar je niemand kent, de taal niet spreekt en je ouders bijna zeker vervolgd worden? Of gaat Nederland straks met het vingertje naar diezelfde landen wijzen, omdat zij het Internationale Verdrag van de rechten van het kind overtreden, omdat ze uit Nederland uitgezette kinderen kinderarbeid laten verrichten of misschien zelfs opsluiten? Ik benijd mijn collega’s niet die dit nog moeten uitleggen.

Annelies Futselaar

www.geenkindindecel.nl

U bent hier