h

Muziekkwartier nog duurder

6 juni 2006

Muziekkwartier nog duurder

De gemeenteraad heeft besloten 3,8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bouw van het Muziekcluster. De SP stemde als enige fractie tegen dit voorstel. In Enschede is het percentage huishoudens met een laag of zeer laag inkomen beduidend hoger dan het landelijke gemiddelde. Steeds meer mensen kunnen niet meer in de dagelijkse levensbehoeften voorzien. De SP vindt dat je dan niet ruim 25 miljoen euro aan een prestigieus muziekkwartier moet uitgeven.

Vanwege het tegenvallende aanbestedingsresultaat, de prijs van de laagste inschrijver lag ruim 8 miljoen hoger dan de begroting van de gemeente, stelde het college voor het bouwkrediet te verhogen met 3,5 miljoen euro. Door te bezuinigen op esthetische aspecten, door technische en organisatorische optimalisaties en door wijzigingen in bouwplaatsomstandigheden zijn het college en bouwcombinatie Dura-Trebbe tijdens onderhandelingen tot een eindbedrag gekomen van 24,98 miljoen euro. Volgens wethouder Bleker een goed en zeer verdedigbaar onderhandelingsresultaat.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vond een aantal van de voorgestelde esthetische bezuinigingen niet acceptabel. De voorkeur ging toch uit naar een houten vloer en gedessineerd behang in de foyer, in plaats van een glad geoliede betonvloer en stuc- schilderwerk op de wanden. Ook was het voorstel op enkele plaatsen het eikenparket te vervangen door grenenparket of vloerbedekking voor hen onacceptabel. Daarom werd de door het college voorgestelde verhoging van het bouwkrediet met 3,5 miljoen euro nog snel even aangepast in 3,8 miljoen euro.

De SP vindt dat er onvoldoende is gekeken naar mogelijkheden om extra te bezuinigen op de afwerking. Het Muziekkwartier kan best iets minder luxueus. Daarnaast blijven er nog steeds risico’s bestaan. Er dient bijvoorbeeld nog een aantal aanbestedingen plaats te vinden, ook is het nog niet zeker dat de opbrengst van de sponsoring 4 miljoen euro zal bedragen, zoals dat in de begroting is opgenomen. Het is niet ondenkbaar dat er onvoldoende reserves zijn en het college de gemeenteraad nogmaals zal voorstellen het bouwkrediet te verhogen.

U bent hier