h

Algemene Beschouwingen

15 juli 2006

Algemene Beschouwingen

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces is de ‘begrotingsraad’. De gemeenteraadsfracties presenteren dan hun Algemene Beschouwingen op de conceptprogrammabegroting 2007-2010 van het college en gaan hierover met elkaar in discussie.
De uitslag van de verkiezingen van 7 maart 2006, heeft duidelijk gemaakt dat de kiezers het niet eens zijn met het huidige beleid. De SP interpreteert de ruk naar links, als een beroep op de politiek om de afbraak van de georganiseerde solidariteit teniet te doen. De SP verbaast zich er over dat de conceptprogrammabegroting 2007-2010 van de gemeente Enschede, op hoofdpunten een voorstel is om het ingezette beleid voort te zetten. Hiermee wordt de roep om verandering genegeerd.

De SP is van mening dat er in Enschede andere keuzes gemaakt moeten worden. We moeten de kloof tussen arm en rijk verkleinen. In plaats van te kiezen voor prestigieuze en dure projecten, moeten we inzetten op armoedebestrijding, opleiding en lage vaste lasten voor de burger. Projecten, zoals het omvormen van de Usseleres tot bedrijventerrein en de doorstart de burgerluchthaven, zouden niet mogen worden uitgevoerd.
De Woonvisie en de Toekomstvisie, met als uitgangspunt ‘verruimen aan de bovenkant en verkrappen aan de onderkant’, dienen drastisch herzien te worden. Goedkope woningen die door opknapwerkzaamheden leefbaar gehouden kunnen worden, mogen volgens de SP niet wijken voor mooie villa’s en yuppentowns.
Door de invoering van de WMO krijgt Enschede er een grote nieuwe bevoegdheid bij. De SP maakt zich ernstige zorgen over het verdwijnen van recht op zorg waarvoor afhankelijkheid van de gemeente in de plaats komt. Zorg moet voor iedereen toegankelijk blijven.
Enschede kent een groot aantal gezinnen dat onder de armoedegrens leeft. Gevolgen zijn huisuitzettingen, schulden, isolement, ongezond leven en niet verzekerd zijn. De SP staat niet achter de oprichting van een voedselbank maar ziet de noodzaak. Door te zorgen voor voldoende inkomen en voorlichting aan hen die gebruik maken van de gratis voedselvoorziening, moet deze schandelijke vertoning zo snel mogelijk overbodig zijn.
ID-ers en WIW-ers worden al jarenlang gebruikt als goedkope arbeidskrachten. De gesubsidieerde banen in het onderwijs en van de stadswachten moeten worden omgezet in reguliere banen met een reguliere rechtspositie.
Om de luchtkwaliteit te verbeteren en geluidsoverlast te beperken, zal het gebruik van schone alternatieve vervoersmiddelen gestimuleerd moeten worden. Er moet daarom voldoende worden geïnvesteerd in veilige fietspaden en gratis fietsenstallingen. Reizen met de bus zou gratis moeten zijn voor iedereen.

Lees hier de volledige inbreng van de SP-Enschede

U bent hier