h

Annelies Futselaar bij de DCW

26 juli 2006

Annelies Futselaar bij de DCW

Vanmorgen om half negen werd ik op mijn tijdelijke nieuwe werkplek verwacht bij de DCW bedrijven waar ik hartelijk werd ontvangen door de heer Kelderman, algemeen directeur. Na uitgebreide informatie over de te bezoeken bedrijven ben ik met het hoofd locatiewerk industrie, de heer Stevens, naar Boekelo Decor vertrokken.

Op de afdeling die ik bezocht heb ( het echte werk begint morgen) werkten alleen mensen die gedetacheerd zijn door de DCW. Wat mij direct opviel was de ontspannen manier waarop iedereen met zijn/haar werk bezig was. Met veel van de werknemers heb ik een praatje gemaakt. Over het algemeen is men tevreden met de werkplek en de werksfeer. Een aantal mensen werkte tijdelijk op deze plek vanwege bijvoorbeeld zwangerschap. Er was in dit bedrijf zichtbaar sprake van maatwerk en het proces van beginproduct tot eindproduct was duidelijk. Iedereen heeft zijn/haar taak in het proces en als het allemaal goed gaat kan het eindproduct de deur uit.
Voorwaarde voor de goede werksfeer en de motivatie is gelegen in het feit dat kwantiteit niet het belangrijkst is. Het gaat in de eerste plaats om het welzijn van de werknemers, vervolgens de kwaliteit en dan de kwantiteit. Wat welzijn betreft denk ik dat aan de begeleiding van de werknemers veel zorg wordt besteed. De arbeidsomstandigheden laten wel te wensen over. Er wordt gewerkt in een ongezellige ruimte. Natuurlijk was het hier ook erg warm, maar medewerkers klaagden ook over de temperatuur in de winter.

Het tweede deel van de ochtend mocht ik kennismaken met de gedetacheerde werknemers bij Odink & Koenderink in Haaksbergen. Hier werken werknemers van de DCW die meer deskundig zijn op technisch gebied. Zij werken samen met de werknemers van het bedrijf zelf en als het nodig is worden er via uitzendbureaus mensen ingezet.
Iedere werknemer krijgt werk aangeboden op maat en waar mogelijk stromen mensen door naar regulier werk. Opvallend is dat een aantal werknemers dat gedetacheerd is door de DCW, gemotiveerder is en daardoor meer presteert dan mensen die een reguliere baan hebben. In dit bedrijf is, in tegenstelling tot het vorige bedrijf, wel zichtbaar hoeveel werk klaar is en hoeveel er nog afgeleverd moet worden. Maar het blijft maatwerk wanneer het gaat om niveau en hoeveelheid en het wordt geen race tegen de klok. Dat is ook een punt waar alle aandacht naar uit moet blijven gaan. Als de drang naar detachering groter wordt, wat niet alleen nadelen heeft maar toch met bezuiniging te maken heeft, zal bij begeleid werken veel geïnvesteerd moeten worden in goede begeleiding op de werkvloer. Ik heb gemerkt hoe belangrijk de leiding is als vraagbaak voor de werknemers.

Morgen ga ik eerst naar een fietsenfabriek in Almelo en daarna is een van de bedrijven aan de Kuipersdijk aan de beurt. Geen rondleiding maar aan de slag. Ik heb er zin in!!

Politiek dichter bij de burger

U bent hier