h

Bebouwing van de Twekkelerzoom

12 juli 2006

Bebouwing van de Twekkelerzoom

Met het in 1956 geopende wijkwinkelcentrum bezit Twekkelerveld het oudste winkelcentrum in Enschede. Dit winkelcentrum is dringend aan vernieuwing toe. Daarover is de meerderheid van de bewoners in Twekkelerveld het wel eens. Voor de nieuwbouw van het winkelcentrum ging de gemeente in zee met projectontwikkelaar Amstelland/Multivastgoed en Domijn. In een aantal door de gemeente en de projectontwikkelaar georganiseerde bijeenkomsten werden de bewoners van Twekkelerveld ingelicht over de plannen. Naast een nieuw winkelcentrum zal er op de plek van het oude buurtcentrum aan de Maanstraat een nieuw Medisch Centrum verrijzen.Twekkelerzoom

Een probleem waar de gemeente op stuitte bij de aankoop van diverse panden in het winkelcentrum was dat zij in bezit waren verschillende onroerend goed makelaars. Dit dreef de kosten voor het nieuwe winkelcentrum flink op. Zo zeer zelfs dat de gemeente geld wilde terug zien van wat zij in de realisering van het nieuwe winkelcentrum had gestoken. De projectontwikkelaar Amstelland/Multivastgoed bedong dat zij in de Twekkelerzoom ter hoogte van de Voermanstraat en Johan Wijnoltstraat een appartementencomplex mocht bouwen ter compensatie van de kosten van het winkelcentrum.
Hoewel de bewoners rond de Twekkelerzoom niet tegen de bouw van een nieuw winkelcentrum zijn, maken zij bezwaar tegen de door de projectontwikkelaar en gemeente gevolgde procedure bij de realisering daarvan. Zij zijn bang dat door de bouw van de appartementen en door de bouw van het Medisch Centrum geen groen en dus ook geen speelgelegenheid meer zal overblijven voor de kinderen.

Twekkelerzoom

Wat zijn de bezwaren van de bewoners?

  • De bewoners zijn niet of onvoldoende op de hoogte gesteld van bezwaarprocedure en eisen opnieuw inspraak.
  • Het vrije uitzicht van de meeste bewoners zal verdwijnen indien nieuwbouw plaatsvindt. (o.a.waardevermindering koopwoningen, aantasting woon en leefgenot)
  • Speelplekken voor de jeugd zullen verdwijnen, bewoners zien binnen de huidige plannen geen mogelijkheid deze plekken naar elders te verplaatsen.
  • Er zullen bomen gekapt moeten worden, de recreatiefunctie van bedoeld gebied zal geheel verdwijnen voor alle bewoners in Twekkelerveld, er blijft in de hele wijk geen groen meer over.
  • Gedoogbeleid i.v.m. loslopende honden zal hoogstwaarschijnlijk ook verdwijnen ( in de wijk wonen veel hondenbezitters ) Veel hondenbezitters hebben bewust gekozen voor een woning nabij een groenzone.

Bewonerscomité

De bewoners rond de Twekkelerzoom hebben nu een bewonerscomité opgericht om er voor te zorgen dat hun belangen in het behoud van een groene Twekkelerzoom worden gewaarborgd. Wilt u meehelpen bij het bezwaar maken tegen de huidige plannen van de Twekkelerzoom? Dan kunt u zich melden bij:

René Roling
Spicastraat 19
7521 HT Enschede
053 4352991

U bent hier