h

Nacht van de vervanging

17 september 2006

Nacht van de vervanging

Toen ik hoorde dat Enschede mee ging doen aan de landelijke actie “nacht van de vervanging”, een landelijke actie waarbij vluchtelingen een nacht bij lokale politici doorbrengen, had ik daar zo mijn vraagtekens bij. “Wat heeft een vluchteling nou aan een nacht opvang” was mijn eerste gedachte. Je nodigt iemand uit die de volgende dag voor negen uur weer moet vertrekken voor een gezamenlijk ontbijt als afsluiting. Hoe zou ik het vinden bij vreemde mensen de nacht door te brengen?
Ik kan u verzekeren dat het anders is uitgepakt.

Tegen 18.00 uur liep de zaal van restaurant “De Zon” vol, zelfs overvol. Vluchtelingen met en zonder verblijfsvergunning, nauw betrokkenen, burgers en politici waren aanwezig op een door het platform asielzoekers en vluchtelingen perfect georganiseerde bijeenkomst.
Na een goed verzorgde maaltijd, met dank aan de kok van “De Zon”” en de Macro kwamen de verhalen los.
Toen werd ook de waarde van de bijeenkomst duidelijk. Een betoog van wethouder Wallinga prikkelde nauw betrokkenen tot kritische vragen waar hij helaas geen duidelijk antwoord op kon geven. De lokale politiek blijft schermen met de landelijke regelgeving als het gaat om zorg voor onze medelanders alleen omdat ze geen Nederlands paspoort hebben.
Aan het eind van de avond werden er camera’s uitgedeeld, zodat de vluchtelingen in beeld kunnen brengen hoe hun leven er uit ziet. Het is de bedoeling dat deze foto’s samen met persoonlijke verhalen tentoongesteld zullen worden, zodat de Enschedese bevolking meer begrip krijgt voor de situatie waar vluchtelingen zich in bevinden.
Achteraf had de overnachting voor mij wel een meerwaarde. In de thuissituatie praat het wat makkelijker. Nog erger dan ik durfde te asielbeleid kapot maakt bij mensen, met name op psychisch gebied.
Ik hoop, en dan heeft de “nacht van de vervanging” een doel bereikt, dat weer meer
mensen zich realiseren waar wij hier in het beschaafde Nederland mee bezig zijn als het gaat om behandeling van vluchtelingen maar ook, dat
vluchtelingen zich gesteund weten door een groot aantal Nederlanders. Hopelijk vanaf 22 november ook door onze regering zodat ook vluchtelingen na jaren van spanning en onzekerheid aan een toekomst kunnen gaan werken.

Annelies Futselaar

Van Harte Pardon
Aftellen tot het pardon

U bent hier