h

SP-Enschede huivert van IJsbaan

24 september 2006

SP-Enschede huivert van IJsbaan

In de raadsvergadering van 25 september, zal de gemeenteraad een besluit nemen of er in Enschede een 400 meter kunstijsbaan gebouwd zal worden. In eerste instantie was de SP hier een voorstander van, maar na kennisneming van de financiële onderbouwing, is er ernstige twijfel ontstaan over de haalbaarheid.

Het leek zo’n goed idee: een 400 meter kunstijsbaan in Enschede. Zeker als de ijsbaan laagdrempelig zou zijn voor amateur-schaatsers, zou dit een goed initiatief zijn om veel mensen aan het sporten te krijgen. Zoals iedereen weet, is sport goed voor de gezondheid en de ijsbaan zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de volksgezondheid in Enschede en omstreken. Totdat duidelijk werd hoe de financiering van de ijsbaan onderbouwd was, was de SP hier dan ook een grote voorstander van.

Volgens het College gaat de bouw van de ijsbaan 13,7 miljoen Euro kosten. Dit bedrag wordt bij elkaar gelegd door de Gemeente Enschede, overige Gemeenten, de Provincie, Europese subsidies en andere sponsors. Helaas is er nog een tekort van 935.000 Euro. Het College wil proberen dit resterende bedrag van de Provincie te krijgen. Of dit ook zal lukken is nog onduidelijk. Als de Provincie niet over de brug zal willen komen, komt dit bedrag ten laste van de gemeente Enschede.

De Provincie heeft al eerder 3 miljoen toegezegd uit het actiefonds 2005. Er werd wel de voorwaarde gesteld, dat er in september 2006 een go-besluit door de gemeente Enschede genomen zou moeten worden, zodat er in 2007 begonnen kan worden met de bouw. Het College zet de Raad nu onder druk om toch vooral voor de ijsbaan te stemmen, want anders zouden we deze drie miljoen mislopen.
De Gemeenteraad wordt nu door het College in een vreemde positie geduwd: We moeten nu snel voor de ijsbaan stemmen, terwijl de financiën nog niet rond zijn. Het gevaar bestaat, dat als de Raad niet op tijd voor stemt, andere partners ook afhaken. In dat geval zal de ijsbaan er niet komen, omdat de Gemeente Enschede alleen, niet genoeg geld heeft.

Het financiële risico is erg groot. De Gemeente komt op dit moment geld te kort. Het is dan ook niet verstandig om grote risico’s te nemen. Bovendien heeft Enschede in 2005 al 3,3 miljoen gereserveerd voor de ijsbaan. Dit geld zou ook kunnen worden geïnvesteerd in andere zaken, zoals armoedebestrijding. In plaats van een financieel fiasco, waar het College de Raad mee onder druk zet, zou het afwijzen van dit plan de Gemeente veel geld opleveren. Als dit College daadwerkelijk Sociaal en Sterk zou willen optreden, zou men er juist voor moeten pleiten om tegen de ijsbaan te stemmen.

Als men de exploitatie van de ijsbaan in Deventer in ogenschouw neemt, is dit ook niet erg hoopgevend. Het aantal bezoekers is daar erg laag. Als Enschede gaat concurreren met Deventer, is de situatie voor beide ijsbanen bedroevend. Het is dus maar de vraag of een ijsbaan in Enschede zichzelf wel zal kunnen bedruipen. Bovendien blijkt uit de problemen rond Het Muziekkwartier en de Van Heek Garage, dat de Gemeente Enschede niet altijd goed kan inschatten hoeveel geld grote projecten gaan kosten.

Al met al heeft de SP-fractie te weinig vertrouwen in het project om voor te stemmen. De SP erkent de noodzaak van goede sportfaciliteiten, maar wil Enschede niet opzadelen met een nieuwe bodemloze put.

U bent hier