h

Zieke vissen in het Twentekanaal

18 september 2006

Zieke vissen in het Twentekanaal

Sinds 16 augustus jl. weet Rijkswaterstaat dat leden van een visvereniging in het derde pand van het Twentekanaal ongezonde vissen aantreffen. waarschuwingsbord bij het TwentekanaalVolgens de sportvissers is er al enige maanden sprake van vissen met afwijkingen in het derde pand van het Twentekanaal. De SP-Enschede maakt zich zorgen om de gezondheid van o.a. sportvissers, leden van de roeivereniging, woonbootbewoners en werknemers van bedrijven aan het Twentekanaal en zal hier in navolging van de statenfractie van de SP vragen over stellen.


In de Twentse Courant Tubantia van vrijdag 8 september jl. werden zorgen uitgesproken onder de kop ‘Eet geen vis uit het kanaal’. In het artikel wordt vermeld dat Rijkswaterstaat sportvissers met klem afraadt de gevangen vis uit het kanaal te eten. In het Enschedese gedeelte van het kanaal zijn meerdere brasems gevangen die uitwendige slijmvorming en abcessen vertoonden. Sportvissers hebben daarom Rijkswaterstaat ingeschakeld. Inmiddels is gebleken dat het hier geen bacteriele infectie betreft. Het onderzoek naar andere virussen en milieuvreemde stoffen loopt nog evenals een onderzoek naar activiteiten op en rond het Twentekanaal die mogelijk van invloed zouden kunnen zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar het feit dat het kanaal na de brand bij Vredestein ernstig vervuild raakte. Tevens wordt door Rijkswaterstaat zwemmen in het kanaal afgeraden en moeten sportvissers hun gevangen vis met handschoenen aanpakken.

SP-raadslid Paulien Hillen wil hier vanavond tijdens de vergadering van de stedelijke commissie de volgende vragen over stellen:

  1. Is het juist te concluderen dat het onderzoek naar de kwaliteit van het water in het Twentekanaal na de brand bij Vredestein in 2003 nog steeds niet afgerond is? En als dat wel het geval is, is het dan juist te concluderen dat het onderzoek niet naar behoren is gedaan?
  2. Kan op basis van het lopende onderzoek naar de oorzaak van de slijmvorming en abcessen bij de vissen gesteld worden dat er gevaar is voor de volksgezondheid van bijvoorbeeld sportvissers, leden van de roeivereniging, woonbootbewoners en werknemers van bedrijven aan het Twentekanaal?
  3. Rijkswaterstaat weet sinds 16 augustus jl. dat leden van een visvereniging in het derde pand van het Twentekanaal ongezonde vissen aantreffen en heeft vanaf begin september intensief overleg gevoerd met de gemeente Enschede over de te nemen maatregelen. Wat zijn dat precies voor maatregelen en sinds wanneer zijn deze maatregelen van kracht?
  4. In hoeverre heeft de gemeente Enschede controle op het lozen van afvalstoffen door de binnenvaart en door de aan het Twentekanaal gelegen bedrijven?

Zorgen om volksgezondheid door verontreinigd Twentekanaal
'Eet geen vissen uit het kanaal' (Tubantia)

U bent hier