h

Nederland leest, Enschede las?

26 oktober 2006

Nederland leest, Enschede las?

Terwijl in heel Nederland het startsein is gegeven voor Nederland leest, de campagne om het lezen te stimuleren, wordt in Enschede gediscussieerd over sluiting van twee filialen van de openbare bibliotheek. Het college van B&W wil namelijk de subsidie voor de bibliotheek met 265.000 euro per jaar verminderen. Als deze bezuiniging doorgaat, zullen in Enschede Noord de twee filialen, het Kompas en Twekkelerveld, gesloten moeten worden. De bibliotheek heeft de afgelopen jaren al fors moeten inleveren en ziet geen andere mogelijkheid om deze bezuinigingen op te vangen.

De bibliotheek is meer dan een plek waar men boeken kan lenen. In alle filialen worden regelmatig kleinere tentoonstellingen, projecten en manifestaties gehouden. Daarnaast worden er kennismakingscursussen computergebruik gegeven en is er bij elk filiaal een internetcafé, waar iedereen die daar thuis geen mogelijkheden voor heeft o.a. gebruik kan maken van de digitale snelweg. Ook vindt men in de filialen in de wijken diverse nationale en internationale kranten en tijdschriften. In een tijd waarin de tweedeling in de maatschappij groter is geworden en mensen soms met moeite in hun basisbehoeften kunnen voorzien, is dat zeker geen overbodige luxe.

Veel mensen zijn afhankelijk van de bibliotheek in de buurt die vooral wordt bezocht door kinderen en ouderen. Voor hen is de afstand naar de binnenstad veel te groot en met de toenemende drukte op de wegen is de weg daar naartoe zeker niet ongevaarlijk. Een groot aantal scholen maakt bij de filialen gebruik van het klassikaal lenen. In Twekkelerveld maken alle groepen van alle scholen daar gebruik van. Als je het opleidingsniveau van jongeren in Enschede wilt verhogen, zodat ze beter in staat zijn om aan het maatschappelijk leven deel te nemen, dan is bezuinigen op de bibliotheek met als gevolg de sluiting van twee filialen geen logische keuze. Ook gezien de toenemende vergrijzing is het onbegrijpelijk dat voorzieningen uit de wijken worden gehaald, terwijl Enschede graag voorop wil lopen als het gaat om wijkgericht werken.

Enschede heeft muziek en beeldende kunst als speerpunten, heel mooi, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van een basisvoorziening zoals de openbare bibliotheek. De SP Enschede is tegen de door het college voorgestelde bezuinigingen op de bibliotheek. Bent u het met ons eens? Vul dan onderstaand formulier in.

Kom in actie tegen de bezuinigingen op de bibliotheek!

Ik ben tegen de plannen van het college om te bezuinigen op de bibliotheek!

Naam:
Adres:
Opmerking:

U bent hier