h

Nog steeds uitzichtloze situatie voor ex ID-ers

21 december 2006

Nog steeds uitzichtloze situatie voor ex ID-ers

Nadat alle commotie rond het ontslag van een groot aantal werknemers met een ID baan in het basisonderwijs in Enschede geluwd was, bleef het lange tijd stil rond deze groep. Naar steeds duidelijker wordt ten onrechte.

Het uitblijven van uitkeringen met daarmee gepaard gaande financiële problemen en een respectloze behandeling door het UWV zijn veel voorkomende klachten. Maar ook de grote onzekerheid over de toekomst die voor velen zal bestaan uit solliciteren om niet gekort te worden op de uitkering, waren voor SP raadslid Annelies Futselaar aanleiding de betrokkenen uit te nodigen. Van de ruim 20 aanwezigen is de situatie na 1 juli, toen ze werden ontslagen, alleen nog maar schrijnender geworden. Duidelijk werd dat de ex ID-ers erop gerekend hadden in ieder geval niet in de financiële problemen te komen. Voor velen is dat nu wel het geval. Maar ook de emotionele problemen liegen er niet om. Een opmerking van het UWV als: “U bent een moeilijk geval” geven natuurlijk weinig uitzicht op een nieuwe baan. Ook is er nog veel boosheid over de ontslagprocedure.

Berichten over terugkeerbanen en participatiebanen geven hoop toch nog een kans te krijgen. Alle mensen willen graag aan het werk en bijna iedereen het liefst weer in het onderwijs. De bereidheid een cursus te gaan volgen is groot.

Wethouder Koomen gaat graag in op de uitnodiging van de ex IDers om de problemen onder haar de aandacht te kunnen brengen. SP raadslid Futselaar bespreekt de problemen ook met de AOB (Algemene Onderwijzers Bond). De SP vindt de situatie waarin veel ontslagen ex werknemers met een ID-baan onacceptabel.

SP ongerust over contractverlenging IDers in het onderwijs

U bent hier