h

SP gaat niet naar Manchester

1 maart 2007

SP gaat niet naar Manchester

De principiële weigering van de SP fractie deel te nemen aan een studiereis naar Manchester heeft nogal wat stof doen opwaaien. Vooral de hoge kosten, minstens 60.000 euro, die uiteindelijk door de burgers betaald worden zijn de SP een doorn in het oog. “Met gemeenschapsgeld ga je zuinig om” is het uitgangspunt dus geen dure studiereizen.

Een groep van 50 mensen, bestaande uit raadsleden, wethouders en ambtenaren, gaat in maart 3 dagen op werkbezoek naar Manchester. Voor deze stad is gekozen omdat de geschiedenis overeenkomsten heeft met die van Enschede. De werkgelegenheid in de industrie is tussen 1972 en 1984 met dik 200.000 banen gedaald wat natuurlijk grote gevolgen had voor de stad zowel in economisch als sociaal opzicht. De stad heeft hard gewerkt aan versterking van de economie en herstel van het sociale evenwicht.

Reden genoeg zou je zeggen om naar Manchester af te reizen en alle positieve punten mee te nemen naar Enschede. Dat is naast de onkosten ook een punt dat de SP fractie heeft meegenomen in de overweging wel of niet deel te nemen aan het werkbezoek. Maar de tijd ( 1 ½ dag) is te kort om meer dan een oppervlakkige indruk te krijgen van de verschillende facetten die een rol spelen bij de economische en sociale ontwikkeling van de stad.

Wat is de meerwaarde van een onderzoek naar de succesformule van een stad in Engeland door zo’n grote groep in zo korte tijd? De SP fractie vindt het onverantwoord minstens ongeveer 1300 euro per persoon uit te geven voor een bliksembezoek aan een grote stad. Fractievoorzitter Annelies Futselaar: "Colin Wilkinson en ik hebben er een halve dag over gedaan een stukje Enschede onder de loep te nemen en met bewoners in gesprek te gaan. Wat moet je dan in Manchester, een onbekende stad in zo korte tijd?" Als Manchester de dichtstbijzijnde vergelijkbare stad is, zorg dan voor een groepje mensen dat met kennis van zaken de te onderzoeken terreinen kan bestuderen. Dat is volgens ons een optie die meer mogelijkheden biedt.

U bent hier