h

Ook thuiszorgers uit Enschede in actie voor goede zorg

21 april 2007

Ook thuiszorgers uit Enschede in actie voor goede zorg

"De markt in de thuiszorg maakt meer kapot dan je lief is," zei Agnes Kant woensdagmiddag op het Plein in Den Haag. "De zorg wordt minder, slechter en uiteindelijk duurder," beaamde een ervaren thuiszorgmedewerker. Het is duidelijk dat heel veel mensen die in de thuiszorg en huishoudelijke verzorging werken érg boos zijn over de aantasting van hun werk. Naar schatting 700 tot 800 vrouwen en mannen waren uit het hele land naar het gebouw van de Tweede Kamer gekomen, waar werd gesproken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die de thuiszorg (ont)regelt.


Voor zichzelf sprekende spandoeken uit Enschede

Ongeveer 50 thuiszorgmedewerkers van Livio zorgden dat Enschede goed vertegenwoordigd was in Den Haag. Allemaal mensen met hart voor hun vak. Dat bleek uit hun verhalen waaruit vooral hun angst voor een grote kwaliteitsterugslag in de thuiszorgbleek. Net als hun cliënten maken ze zich zorgen over de indicatie die voor velen verandert met het gevolg dat Alpha hulpen de zorg gaan overnemen. Daardoor zal er geen tijd meer zijn om voldoende aandachten aan de cliënten te geven. De signalerende functie die de thuiszorg nu heeft zal vervallen. Omdat met name oudere mensen niet graag klagen zullen zaken als eenzaamheid, ondervoeding of beginnende dementie niet tijdig opgemerkt worden. Dat zijn precies punten die de thuiszorgmedewerkers opvallen omdat ze daarvoor opgeleid zijn. Ook worden Alpha hulpen niet vervangen bij ziekte of waardoor cliënten wekenlang zonder hulp kunnen komen te zitten.



Flinke discussies met PvdA mensen. Die roos hoeven we niet.

Niet alleen de kwaliteit van zorg ondergaat een enorme aderlating maar er dreigt ook ontslag voor een groot aantal werknemers. Als zij als Alpha hulp weer in dienst kunnen treden betekent dat niet alleen een flinke salarisachteruitgang. Alphahulpen hebben ook geen recht op een uitkering bij ziekte en mogen alleen huishoudelijk werk doen. Veel vakkennis gaat verloren.

De grote betrokkenheid van thuiszorgmedewerkers is deze dag zeker duidelijk geworden. Alle respect voor hun inzet. Geweldig dat ze ook met steun van hun cliënten uiting hebben gegeven aan hun zorg over de gevolgen van de Wet Maat schappelijke Onrust.



Na de actie met een voldaan gevoel verzamelen voor de thuisreis.

U bent hier