h

Kadernota 2008, geen aandacht voor armoedebestrijding

14 juli 2007

Kadernota 2008, geen aandacht voor armoedebestrijding

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces is de kadernota vastgesteld. Niet met instemming van de SP fractie. De nota heeft te weinig aandacht voor de reële situatie in Enschede. Er leeft in Enschede een groot aantal mensen in armoede. In de kadernota wordt geen aandacht besteed aan armoedebestrijding. Het college van PvdA, CDA en Groen Links heeft te weinig aandacht voor het welzijn van mensen in Enschede. Alle reden voor de SP steeds weer aandacht te richten op onze speerpunten uit het verkiezingsprogramma.

Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Annelies Futselaar tijdens het raadsdebat over de kadernota:

"Voordat ik me richt op de toekomst van Enschede, wil ik stilstaan bij het Enschede van nu. Kiezen voor Enschede onder het motto van ‘niemand buiten de boot’. Dat laatste is de moeilijkste opgave die je kunt stellen als het gaat om beleid maken. En er vallen in Enschede nog zoveel mensen buiten de boot. Als we kiezen voor Enschede hoort daar wat de SP betreft iedere burger bij, iedere wijk, het milieu, de werkgelegenheid, ontwikkelingskansen voor iedereen maar ook zorg voor wie het niet alleen redt. Vooral kinderen en jongeren verdienen onze aandacht. Zij bepalen voor een groot deel de toekomst van Enschede.

Nu naar de toekomst.
We moeten vooral trots worden op Enschede. Trots is een relatief begrip. De een is trots op een stad met een casino, een ander op een stad waar geen armoede is, een stad waar kinderen niets tekort komen de volgende of met schone lucht.
Volgens de kadernota kunnen we veel bereiken door de inzet op 3 strategische opgaven. De SP ziet bestrijding van armoede ook als belangrijke opgave maar die wordt niet genoemd.

De eerste is: ‘Enschede werkt’

De SP is het ermee eens dat werk speerpunt is in de kadernota. Iedereen die kan werken moet werken. Werk is de beste manier om financiële problemen te voorkomen en te participeren. Daarnaast is het belangrijk dat die mensen die niet mee kunnen doen in het arbeidsproces niet vergeten worden. Ook moet er voldoende aandacht zijn voor diegenen die wel een baan hebben, maar onvoldoende inkomen om zichzelf te kunnen redden.

Het totale aantal arbeidsplaatsen en bedrijfsvestigingen moet omhoog . Belangrijk is dat deze arbeidsplaatsen aansluiten bij opleidingsniveau werkzoekenden. Ervoor zorgen dat meer Enschedeërs kunnen meedoen in de samenleving is voorlopig belangrijker dan het aantrekken van hoger opgeleiden met hogere inkomens van buiten Enschede. De SP vindt het dan ook goed dat opleidingen wijzen op studierichtingen die kans op werk verhogen.

Strenger zijn aan de poort is volgens de SP niet de oplossing om het aantal mensen dat een beroep doet op de WWB te verkleinen. Dit is een oplossing die ervan uitgaat dat diegenen die een uitkering aanvragen daar geen recht op zouden hebben. Zorgen voor meer geschikte banen, goede begeleiding bij het zoeken naar werk en voldoende mogelijkheden voor mensen om zich om of bij te scholen zijn betere maatregelen. Duurzaamheid van werk is belangrijk.

Om ervoor te zorgen dat de kennis en innovatieve sector groeit, wil het college o.a. investeren in betere ontsluiting over de weg. De SP vindt dat de aandacht niet alleen moet uitgaan naar meer asfalt, maar het verbeteren van het openbaar vervoer en het stimuleren van het gebruik daarvan zou een belangrijke plek in moeten nemen.

De inzet op participatiebanen wordt de komende jaren geïntensiveerd. De SP ziet liever dat de inzet op terugkeerbanen geïntensiveerd wordt. Mensen laten werken met behoud van uitkering kan wat ons betreft alleen maar tijdelijk en met op korte termijn uitzicht op een reguliere baan. Er bestaat immers niet voor niets een minimumloon. Voorkomen moet worden dat deze participatie en terugkeerbanen ten koste gaan van reguliere banen. Voorkomen moet worden dat deze werknemers alleen dienen als goedkope arbeidskrachten.

'Stad Enschede'

We zullen als stad aantrekkelijk moeten zijn voor onze inwoners en voor nieuwe mensen en bedrijven. Maar wel voor iedereen.
De superlatieven gebruikt in deze nota als het om imago gaat vindt de SP wat overdadig. Laten we niet het imago krijgen van stad die de lat het hoogst legt. De nota gaat uit van een stad waar nauwelijks mensen met een minimum inkomen wonen. We kunnen en mogen niet ontkennen dat dit wel zo is. De SP wil niet wegkijken en komt daarom met een motie waarin wij het college verzoeken om bij het opstellen van de begroting armoedebestrijding als vierde belangrijke opgave toe te voegen Enschede moet een aantrekkelijke stad worden met een breed pakket aan voorzieningen. De SP is het hiermee eens. Wel willen wij dat deze voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn en denken daarbij aan: bibliotheekfilialen in alle stadsdelen, openbaar vervoer waar iedereen gebruik van kan maken, goede zorg die beschikbaar en bereikbaar is voor iedereen die dat nodig heeft, ruimte om te sporten en te spelen in de wijken en ook amateurkunst dat wordt ondersteund.
Het college wil dat in de komende tien jaar Enschede tien plaatsen stijgt op de ladder van vitale en aantrekkelijke steden. De SP vindt de indicatoren die het college wil uitwerken om dit concreet te maken niet de juiste. Laten we meten hoeveel vitaler en aantrekkelijker Enschede geworden is door te kijken naar de afname van armoede en werkloosheid, de waardering die er is voor de zorg, de kwaliteit en het gebruik van het openbaar vervoer en door te kijken of Enschede groener en duurzamer is geworden.
Het college maakt er geen geheim van dat we goed bemiddelde nieuwkomers willen trekken en mensen met een bijstandsuitkering willen weren. Er wordt vermoed dat de relatief goedkope en ontspannen huurmarkt hier oorzaak van is. Wat een makkelijke conclusie. Want voorzitter, wie wil er nou niet wonen in een stad met een PvdA, CDA en Groen Links college.? De PvdA komt op voor de arbeiders en vindt sociale woningbouw belangrijk, bij het CDA is de waarde van het menselijk leven niet afhankelijk van geld, status of macht en met Groen Links hoef je niet bang te zijn voor een vervuilende luchthaven.
De invloed op toewijzing van huurwoningen hebben we uit handen gegeven. De corporaties hebben er een loterij van gemaakt. Goedkope huurwoningen slopen zodat er straks geen plek meer is voor minder draagkrachtigen van buiten vindt de SP asociaal. De tevredenheid onderzoeken onder huurders in Enschede liegen er niet om. Tijdens huurders bijeenkomsten lopen de emoties hoog op. Huurders in Enschede zijn gemiddeld minder tevreden dan landelijk. Bewoners van Tattersall zitten soms dagen zonder warmte maar raken in de schulden door hoge energierekeningen. Waar leggen we de lat als we het over deze groep bewoners van Enschede hebben?

'Ons Enschede'

Een mooie kop die solidariteit suggereert . Dit staat in schril contrast met het willen voorkomen dat bewoners een beroep doen op professionele zorg. De WMO noodzaakt tot zeer actief beleid op dit terrein. De gemeente Enschede is hier al voor een belangrijk deel in geslaagd. Honderden banen in de thuiszorg dreigen te verdwijnen. Buurvrouw kookt, buurman doet de vaat, opa, de oude grijsaard stofzuigt voor het eerst van zijn leven en oma doet zittend op haar rollater de strijk. Vader, lastig genoeg, werkt. Moeder denkt in haar bed na hoe zij al deze lieve, zorgzame mensen moet bedanken als ze over een paar maand weer op de been is. De kinderopvang zit eigenlijk vol maar een uitzondering wordt gemaakt. Voorzitter, indicaties van huisartsen en specialisten doen er niet meer toe Dat noemt de SP niet stimuleren van zelfredzaamheid. Dit is afschuiven van verantwoordelijkheid. Dit is niet buiten de boot vallen maar over boord zetten. Voorzitter, dat is toch niet het imago waar we voor gaan."

Kadernota 2008 'Kiezen voor Enschede'

U bent hier