h

De thuiszorg in Enschede

12 maart 2008

De thuiszorg in Enschede

Het SP-spotje is aanleiding tot kritiek van vooral politici. Jammer, want dat zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van de thuiszorg. Zij lijken de problemen nog steeds niet serieus te nemen. Geen enkele negatieve reactie vanuit de cliënten of medewerkers. Een kritische opmerking omdat het spotje suggereert dat het alleen ouderen betreft terwijl de problemen ook jongeren aangaan. Velen van hen herkennen het vanuit hun eigen situatie of die van familie of bekenden. De herindicaties zijn begonnen. Mensen die nog twijfelden ervaren nu dat de kwaliteit van zorg echt achteruit gaat of nog erger dat de zorg stopt.

"Er vallen geen ontslagen", hoor ik onze wethouder vertellen. Daarbij vergeet hij de grote groep te vermelden die wel op zoek moet naar ander werk omdat het contract niet verlengd wordt. Wel ben ik blij in de nieuwsbrief van Livio te lezen dat dankzij de gemeente Enschede die "de herindicaties is gaan matigen" de toekomst er iets rooskleuriger uit gaat zien. Is dit een erkenning dat er niet goed geïndiceerd is? Een ander bericht in dezelfde krant dat medewerkers die een Alfahulp aanbrengen een VVV bon van € 20,- kunnen verdienen.

Hoeveel mensen in Enschede zijn/worden in Enschede verstoken van de zorg die ze nodig hebben? Hoeveel mensen in Enschede moeten hun zelfstandigheid opgeven vanwege tekort aan zorg? We zullen de exacte cijfers nooit weten. De kwetsbare, vaak niet meest mondige mensen worden getroffen door bezuinigingsdrang in het kader van de WMO. Bij de SP stand in de stad komen steeds meer verdrietige mensen die geconfronteerd worden met afnemende zorg. De herindicaties beginnen hun rotte vruchten af te werpen ten koste van cliënten, medewerkers en werkgelegenheid. Ik wijs in dit verband op de brief die een van de cliënten naar staatssecretaris Bussemaker heeft gestuurd.

Annelies Futselaar

U bent hier