h

Wordt Twence verpatst?

12 maart 2008

Wordt Twence verpatst?

Op woensdag 21 februari 2008 vond er een bijeenkomst plaats voor gemeenteraadsleden uit de Regio Twente, waar het al dan niet verkopen van afvalverbrandingsinstallatie Twence ter discussie stond. Aanleiding was een tweede rapport, met financiële aanbevelingen om over te gaan tot verkoop. Het ideale verkoopmoment zou een half jaar geleden zijn geweest.

De discussie over het verkopen van Twence is ongeveer een jaar geleden begonnen met het vaststellen van de Agenda van Twente. Het grootste deel van deze Agenda wordt bepaald door de zogenaamde Innovatieroute. De Innovatieroute is een belangrijk plan om de werkgelegenheid in Twente te simuleren. Het gaat hierbij om ongeveer 12.000 arbeidsplaatsen. Op zich vindt de SP-fractie in Enschede dit een goed plan, maar omdat de doorstart van burgerluchtvaart Twente (te veel vervuiling en economisch onzeker) hier ook in vermeld staat, heeft de fractie tegen gestemd.

Voor de uitvoering van de Agenda van Twente is ongeveer 80 miljoen Euro nodig, waarvan 50 miljoen voor de Innovatieroute. Om dit geld bij elkaar te brengen heeft de Regioraad voorgesteld om afvalverbrandingsinstallatie Twence aan de hoogste bieder te verkopen.

De SP is een felle tegenstander van de verkoop. De Twentse gemeenten hebben in het verleden de verantwoordelijkheid op zich genomen om te investeren in Twence, zodat de verwerking van afval gewaarborgd zou zijn. Het gaat hier om een eerste levensbehoefte en die hoort niet thuis in commerciële handen, al is het maar om de laagste prijs voor de burger te kunnen garanderen. Het argument van de heer Den Oudsten, dat Twence voor twee derde bedrijfsafval verwerkt en daarom best geprivatiseerd zou kunnen worden, gaat dus niet op. Ook het verwerken van bedrijfsafval is om hygiënische redenen een collectieve behoefte.

Stel dat een geprivatiseerd Twence failliet gaat, dan worden de Twentse gemeenten alsnog gedwongen om te investeren in een nieuw afvalverwerkingsbedrijf. Er zou dan dus sprake zijn van kapitaalvernietiging. De overheid blijft immers verantwoordelijk voor de verwerking. Niemand zit te wachten op 'Italiaanse toestanden'.

Een complicerende factor in dit verhaal, is dat er in feite sprake is van twee door elkaar lopende discussies. De eerste discussie gaat er over of de Twentse gemeenten bereid zijn om te investeren in de Agenda van Twente. De tweede discussie gaat er over of Twence wel of niet geprivatiseerd zou moeten worden.

De voorstanders van privatisering, dragen als argument aan dat Twence verkocht moet worden, omdat de Agenda van Twente zo belangrijk is voor de werkgelegenheid. Bovendien levert de verkoop van Twence misschien wel 300 miljoen Euro op, terwijl er maar 80 miljoen Euro nodig is. Het geld wat over is kan verdeeld worden onder de diverse gemeenten, zodat ze hier 'leuke' dingen mee kunnen doen, bijvoorbeeld het creëren van 'Landmarks'.

Het is als gemeenteraadslid erg moeilijk om helder te kunnen nadenken als er opeens een mogelijkheid is om in een klap een hoop geld te kunnen uitgeven aan de doelen die je voor ogen hebt. Deze manier van praten doet me denken aan een roversbende die het er bij voorbaat over heeft hoe de buit verdeeld zal worden. Deze discussie kan niet integer gevoerd worden, zolang de raadsleden een worst wordt voorgehouden.

Tijdens de vergadering bleek dat de Twentse gemeenteraadsleden nog net zo verdeeld waren als bij eerdere discussies. Deze verdeeldheid speelt zowel tussen gemeenten onderling, als tussen verschillende fracties van dezelfde partijen. De raadsleden hadden zich hooguit iets dieper ingegraven. Een goed voorbeeld hiervan is de heer Horsthuis van de VVD, die ageerde tegen de verkoop. Veel van de argumenten die hij gebruikte, komen overeen met de ideeën van de SP.

Of Twence uiteindelijk verkocht zal worden, wordt waarschijnlijk duidelijk op 21 mei 2008. Dan neemt de Regioraad namelijk een besluit.

Moritz Gloerich

U bent hier