h

Avond “zorg is geen markt”

4 april 2008

Avond “zorg is geen markt”

Ongeveer 80 mensen waren aanwezig op de openbare avond van de SP met als thema: “De zorg is geen markt”. Op zich een goede opkomst maar als je bedenkt dat iedere burger op een moment te maken krijgt met de verslechtering van de zorg door de marktwerking, is dat natuurlijk matig. “Hoe kan dat nou” kun je je afvragen. Er zijn verschillende oorzaken. Nog lang niet iedereen is al geconfronteerd met de gevolgen van bezuinigingen. Denk maar aan de cliënten thuiszorg die nog niet geherindiceerd zijn. Wethouder Wallinga kan zich nog verschuilen achter prachtige cliënt tevredenheid onderzoeken maar vergeet te melden op welke periode die gebaseerd zijn.

In haar inleiding belichtte Agnes Kant op verschillende punten de nadelen van de marktwerking in de zorg. De macht van verzekeraars als het om medicatie en kwaliteitshandhaving gaat, de verschraling en bureaucratisering van de zorg in instellingen en ziekenhuizen zijn een greep uit een groot aantal items. De directeur van verpleeghuis “Bruggerbosch” deelde de zorg van de SP als het om kwaliteit gaat en kon dit met voorbeelden onderschrijven. Hetzelfde deed de directeur van verzorgingshuis “De Posten” per mail omdat hij verhinderd was. Medewerkers van verzorgingshuizen die niet de kwaliteit van zorg kunnen leveren die ze zelf willen vroegen zich vertwijfeld af hoe hun taak er in de toekomst uit zal zien. Dat de administratie het wint van de zorg was duidelijk en daar hebben ze niet voor gekozen. Natuurlijk kwam ook de invloed van bezuinigingsdwang in de thuiszorg ter sprake. Als we onze wethouder moeten geloven gaat het in het hele land mis, behalve in Enschede. Helaas bewezen de ervaringen die verschillende cliënten en medewerkers vertelden dat Enschede niet onder doet voor de rest van Nederland. En dan hebben we het over een tipje van de sluier want lang niet iedereen durft in het openbaar kritiek te uiten uit angst voor baan of kwaliteit van zorg Daarmee is de onzekere sfeer in de thuiszorg geschetst.

Opvallend deze avond was dat de meeste bezoekers al wel te maken hadden met de gevolgen van de uitverkoop van de zorg. Slechts een enkeling maakte zich zorgen over de prijs van goede zorg. Het besef dat de onkosten sinds de invoering van nieuwe wetgeving alleen maar stijgen is nog niet tot iedereen doorgedrongen. Moeten we weer wat nieuws bedenken om de kosten te verlagen? Helaas nooit ten gunste van de kwaliteit. Tenzij, we de marktwerking in de zorg vaarwel zeggen. De zorg kleinschaliger met minder management en meer handen aan het bed. Marktwerking maakt de zorg niet doelmatiger. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat de kosten van de zorg juist toenemen door marktwerking. Er ontstaat meer bureaucratie, de managers krijgen hogere salarissen en winst wordt een doel.

U bent hier