h

Reis naar Brussel

23 april 2008

Reis naar Brussel

Woensdag 16 april bracht een delegatie van de afdeling Enschede en Hengelo een bezoek aan het Europees parlement in Brussel. Al vroeg in de ochtend vertrok de bus van uit Enschede. Via Hengelo reden we door naar Brussel. In Brussel werden we ontvangen door Frank Futselaar, fractiemedewerker van de SP fractie, en Kartika Liotard fractielid van de SP fractie. Na de ontvangst liepen we via de (strenge) bewaking het Europese parlement in Brussel binnen. In een van de zalen in het gebouw werd er meer verteld over het Europese parlement en de activiteiten van de fractie.
Brussel

Zo werd ons verteld dat het parlement vergadert in Brussel, Straatsburg en Luxemburg en dat er tijdens de verplaatsing naast de parlementsleden 2000 personeelsleden mee verhuizen. Een en ander kost de Europese belastingbetaler € 600 miljoen per jaar.

De invloed van het bedrijfsleven is via het lobbycircuit overduidelijk aanwezig. Zo wist de auto-industrie via een lobby te bewerkstelligen dat de uitstoot van CO2 minder teruggedrongen zou worden en over een langere termijn (tegen een voorstel van de Europese commissie in).
De verschillende Europese partijen zijn ondergebracht in een aantal fracties. Daardoor krijgen zij ook spreektijd in het parlement. Zo is de CDA fractie ondergebracht bij de Christendemocraten, PvdA bij de Sociaaldemocraten, GroenLinks bij de Groenen en de SP bij de fractie van Verenigd Links.
Ondanks het feit dat de SP maar met 2 parlementsleden is vertegenwoordigd op een totaal aantal van 785 hebben ze toch enige successen geboekt. Zo is de privatisering van het openbaar vervoer in de grote Europese steden stopgezet. Voor Nederland is dat vooral van belang voor de 4 grote steden waar de privatisering nog niet is doorgevoerd. Een ander succes is geboekt op het terrein van de dienstenrichtlijn van Bolkestein. Kartika Lioutard kreeg het door lobbywerk voor elkaar dat de gezondheidszorg hiervan werd uitgesloten. Niet nadat er overigens grote demonstraties in Brussel en Frankrijk tegen zijn gehouden.

Frank Futselaar en Kartika Liotard

Na deze verhelderende uiteenzetting door Frank en Kartika hebben we de vergaderzaal van het Europees parlement in Brussel nog bekeken. Na een lunch ging iedereen op eigen gelegenheid Brussel in om het mooie oude centrum te bewonderen, lekkere Belgische bonbons te kopen of een kop koffie te drinken.
De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Om 20.00 uur vertrok de bus weer richting Enschede. Al met al een zeer geslaagde dag. Met dank aan Margriet Woelders en Joke Faas die de reis hebben georganiseerd. Dank geldt ook aan Dick en Paul Vos van Ba Ba reizen die ons zeer gastvrij naar Brussel vervoerden en weer veilig thuis hebben gebracht.

U bent hier