h

Dit jaar nog duidelijkheid voor kinderboerderijen

23 mei 2008

Dit jaar nog duidelijkheid voor kinderboerderijen

Naast hun educatieve functie zijn kinderboerderijen ook belangrijk als ontmoetings- en speelplek voor de bewoners voor de wijk. De kinderboerderijen in Enschede zorgen daarnaast o.a. voor reïntegratieplaatsen, stageplaatsen voor AOC studenten en werken samen met bureau HALT en bureau Jeugdzorg.
Kinderboerderijen zijn gratis en daarmee toegankelijk voor iedereen. Ook scholen zijn er vaak te vinden. Het contact tussen kinderen en dieren heeft een belangrijk onderwijskundig doel, maar kan ook van grote emotionele waarde zijn.

De drie kinderboerderijen in Enschede hebben al te lang financiële problemen. Deze worden onder andere veroorzaakt door gestegen personeelskosten en prijsstijgingen van voer. Tijdens werkbezoeken van de SP aan kinderboerderijen 't Wooldrik en Noord bleek dat er hierdoor een tekort aan personeel is. Vaak worden er veel meer uren gewerkt dan waar men voor betaald wordt. Bij ziekte levert vervanging nog al eens problemen op, waardoor vrijwilligers moeten bijspringen. Een ander gevolg van de financiële tekorten is dat gebouwen en hekken niet voldoende onderhouden kunnen worden, wat uiteindelijk resulteert in nog hogere kosten.

Al in de kadernota 2008 is een alinea gewijd aan de financiële problemen bij de kinderboerderijen. Er moest eerst onderzoek worden gedaan naar de bedrijfsvoering en de financiële situatie van de kinderboerderijen. Ook moest het gemeentelijke beleid t.o.v. de kinderboerderijen in kaart worden gebracht, dus werd het oplossen van het probleem doorgeschoven. Eerst naar de behandeling van de begroting 2009-2011, daarna werd het knelpunt doorgeschoven naar de integrale afweging in april 2008. Het onderzoek is dan inmiddels afgerond, maar biedt te weinig basis voor de uitwerking van een lange termijn oplossing. Hiervoor moet een tweede onderzoek gedaan worden. De structurele oplossing zal aan de raad worden voorgelegd bij de Kadernota 2010-2013. Dit betekent nog zeker een jaar onzekerheid, uitstel van onderhoud en beknibbelen op personeelskosten voor de kinderboerderijen 't Wooldrik, de Wesseler en Noord, en dat is veel te lang. Nog voor het eind van dit jaar zal er een voorstel moeten komen voor een lange termijn oplossing, zodat de kinderboerderijen duidelijkheid hebben.

"In 2020 heeft Enschede voldoende voorzieningen in de wijken die aansluiten bij de behoeften van de bewoners en voldoende plekken waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar ontmoeten", is te lezen in de toekomstvisie van Enschede. Wat mij betreft wachten we hier niet mee tot 2020, maar heeft
Enschede al in 2009 in ieder geval drie kinderboerderijen met elk hun eigen identiteit, voldoende fatsoenlijk betaald personeel, ruime openingstijden en zonder financiële tekorten.

Paulien Hillen

U bent hier