h

Wie doet wat in de thuiszorg?

23 mei 2008

Wie doet wat in de thuiszorg?

Na vele maanden van strijd voor menswaardige thuiszorg lijkt het eind ervan nog steeds niet in zicht. Belangrijkste knelpunt is de kwaliteit van zorg passend bij de hulpvraag van de cliënt tegenover de kosten die daarmee gepaard gaan. Twee partijen worden de dupe van een bezuinigingsoperatie. Door veranderingen bij de indicatiestelling krijgen veel cliënten een ander niveau van thuiszorg en het zal niemand verbazen dat er vaak geïndiceerd wordt op minder en lager gekwalificeerde thuishulp.

Binnen de thuiszorg kennen we de Alpha-, HH 2- en B- hulp. Veel mensen die eerder vielen onder HH2 hulp zijn nu aangewezen op Alphahulp. Met alle respect voor de Alphahulpen is dit van grote invloed op de mate van zelfstandigheid. HH2 thuiszorgmedewerkers zorgen er vanwege hun signaleringstaak voor dat cliënten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat betekent niet dat HH2 hulpen ook maaltijden verzorgen omdat dit indicatieniveau valt onder de indicatie thuiszorg B. Een zwaardere indicatie met hetzelfde doel: het zolang mogelijk uitstellen van een zorg- of verpleeghuisopname.

Ik ben dan ook zeer verbaasd dat in een informatiefolder over Alfahulpverlening van zorginstelling Livio onder de beschrijving van activiteiten ook boodschappen doen, broodmaaltijd en warme maaltijd bereiden vallen. Het betreft hier activiteiten die normaal gesproken onder de indicatie thuiszorg B, maar bij Livio onder de veel goedkopere Alphahulp lijken vallen. Aanleiding voor de SP vragen te stellen aan de wethouder.

Annelies Futselaar

U bent hier