h

Thuiszorgmedewerkers en SP bezetten stadhuis

11 juni 2008

Thuiszorgmedewerkers en SP bezetten stadhuis

Tientallen actievoerende thuiszorgwerkers hebben vanmiddag tijdelijk de stadhuishal bezet om te zorgen dat ze een wethouder te spreken kregen om hem de kaart met meer dan 85.000 handtekeningen aan te bieden met de eis: Stop de marktwerking in de Thuiszorg. Net als op andere plaatsen in het land werd tot deze lokale bezetting over gegaan om de eisen voor een betere thuiszorg kracht bij te zetten. Want zoals een spandoek liet zien: DE ZORG IS ZIEK !

Verantwoordelijk wethouder Wallinga was niet aanwezig, daarom kwam wethouder van der Zee van Groen Links de handtekeningen in ontvangst nemen. Deze werd mee naar buiten gevoerd waar er thuiszorgattributen uit de vorige eeuw te zien waren: brancards, rolstoelen, steken en gereedschappen met de spottende leus: Voorkruip-olie en Marktsmeermiddel.

De wethouder probeerde, net als in vrijwel alle gemeenten, het straatje van Enschede schoon te vegen. Maar dat liet afdelingsvoorzitter Margriet Woelders niet gebeuren. Immers, B en W hebben steeds hun steun na gelaten aan de voorstellen van de SP fractie om de thuiszorg te verbeteren. Zo kon het dat bij Livio honderden verzorgenden ontslagen werden en weer aan het werk gevraagd werden als alfa hulpen. Maar dat betekende een enorme verslechtering: geen pensioen opbouw en geen ziektegeld meer.

Speciaal voor deze gelegenheid uit den Haag overgekomen kon Farshad Bashir, het jongste SP Tweede Kamerlid, de wethouder voorhouden dat het gemeentebestuur van Enschede zich veel krachtiger moet laten horen bij de regering. "Als jullie dit ook een slecht systeem vinden zorg dan dat jullie ook protest aantekenen tegen dit kabinetsbeleid."

Tenslotte kon Jan Kramer van de ABVA Kabo de thuiszorgwerkers nog informeren over de laatste stand van zaken in de besprekingen tussen de bond en thuiszorgorganisatie Livio over de zeer dramatische situatie voor de ontvangers van en werkers in de thuiszorg.

U bent hier