h

De lelijke dozen van Hornbach

17 juli 2008

De lelijke dozen van Hornbach

De gemeenteraad van Enschede heeft in 2001 besloten de mooie en waardevolle Usseler Es op te offeren voor de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein. De SP is tegen bebouwing van dit waardevolle landschap, op bestaande bedrijventerreinen is nog voldoende ruimte, zeker als deze efficienter worden ingericht. Daarnaast verschuift de werkgelegenheid naar sectoren die minder ruimt vragen, in 2020 is er waarschijnlijk een overschot aan bedrijventerreinen

Nu heeft het college besloten de vestiging van bouwmarktgigant Hornbach op de Usseler Es mogelijk maken. Daarvoor moet een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen worden. Het eerste bedrijf dat zich op de Usseler Es wil vestigen voldoet niet aan de nog niet vastgestelde bestemming. Dit belooft weinig goeds voor de toekomst van de Usseler Es.

Een belangrijke voorwaarde voor vestiging van bedrijven op de Usseler Es is inpassing in het landschap. Nadat ik vorige week in Alblasserdam een gigantische knaloranje en roze doos met daarop in enorme letters 'Hornbach' zag, ben ik eens op internet gaan zoeken op afbeeldingen van Hornbach. Ook andere filialen zijn oranjeroze vierkante dozen, de een nog groter en lelijker dan de ander. Als het in Enschede te vestigen filiaal zal gaan lijken op de bestaande filialen is het onmogelijk dit landschappelijk in te passen.

Toen ik in maart 2006 in de raad kwam had ik niet gedacht de besluitvorming over de Usseler Es terug te kunnen draaien, hoe goed dat ook is voor het behoud van een schitterend stukje Enschede. Genomen besluiten worden namelijk zelden teruggedraaid. Ik ga vanuit dat ook de in het Programma van Eisen vastgestelde voorwaarden niet zullen worden teruggedraaid en dat deze voor alle bedrijven zullen gelden die zich op de Usseler Es willen vestigen. Het college kan daarom beter op zoek gaan naar een geschikte locatie voor de vestiging van Hornbach, in plaats van in te zetten op vestiging op de Usseler Es.

Paulien Hillen

U bent hier