h

Klokkenluiders in zorg niet beschermd

17 juli 2008

Klokkenluiders in zorg niet beschermd

De SP is voor het invoeren van een klokkenluidersfonds. Daarop moeten alle Nederlanders die misstanden aan de kaak willen stellen een beroep kunnen doen.

Enschede werd in 1888 al geconfronteerd met het fenomeen "klokkenluider". Johan Tusveld deed toen namens de werknemers zijn beklag bij de directie van Spinnerij B.W. en H ter Kuile wat hem op ontslag kwam te staan. In 1890 leidde hij de eerste grote staking in Enschede. Toenmalig burgervader Tjeerd van der Zee bemoeide er zich persoonlijk mee, door, gevolgd door een cordon politieagenten, een besloten vergadering binnen te vallen. Hij noemde Tusveld een lafbek en opruier. Ook op andere momenten toonde de heer van der Zee zijn betrokkenheid bij zijn stad. Bij opstootjes op straat nam hij zijn sabel ter hand en ging de politie vooruit om de orde te herstellen.

Dat er veel veranderd is als we het over betrokkenheid hebben is wel duidelijk. Geen wethouder, laat staan burgemeester, waagt het zich te bemoeien met zaken "waar we als gemeente niet over gaan". In dit verband noem ik Ariëns Zorgpalet. De directeur, niet voorzien van sabel maar wel gebruik makend van zijn positie, snoert met succes de mond van zowel personeel als cliënten. Werknemers durven niet mee te werken aan een reportage over hun zorginstelling. Een van de twee cliënten die graag mee wilde werken aan het onder de aandacht brengen van de misstanden, is via familie door de directeur zo onder druk gezet dat ze niet meer durfde. Mevrouw ( 81 jaar) is dringend verzocht geen contact te hebben met de media of de SP. Daar waar Johan Tusveld nog een eigen bedrijfje kon starten en zijn strijd tegen onrechtvaardigheid kon doorzetten, gaat het hier om iemand die afhankelijk is van zorg. Mijn kritiek richt zich niet op de inzet van medewerkers op de vloer. Hen treft geen blaam. Zij zijn er niet verantwoordelijk voor dat cliënten te lang moeten wachten op medicijnen en hulp bij het naar het toilet gaan of dagenlang niet gedoucht worden. Werknemers krijgen niet altijd het wettelijk verplichte aantal uren rust tussen twee diensten. Zij hebben te voldoen aan de opdracht van management en directie die als het vuur te heet wordt aan de voeten, persoonlijk aan het bed staan van de opruiers. De SP afdeling berust niet in deze situatie en zal niet nalaten misstanden bij de vakbond en de landelijke politiek aan te kaarten. Het gaat tenslotte om inwoners van Enschede.

Annelies Futselaar

U bent hier