h

Gratis met de bus, ook voor 65 plus

15 september 2008

Gratis met de bus, ook voor 65 plus

In de periode tussen de herfstvakantie in 2007 en de krokusvakantie in 2008 is er in Enschede een pilot uitgevoerd waarbij groepen leerlingen uit het basisonderwijs in de daluren gratis gebruik konden maken van reguliere stadsbussen om een bezoek te brengen aan theater, musea e.d.. Wat de SP betreft was het niet nodig om deze pilot uit te voeren en had gratis busvervoer meteen ingevoerd kunnen worden. Niet alleen voor groepen basisschoolleerlingen die naar theater of musea gaan, maar voor alle jongeren onder de 12 jaar die onder begeleiding reizen. Doordat kinderen onder de 12 onder begeleiding gratis met de bus kunnen reizen, zullen ouders minder vaak gebruik maken van de auto. Ook raken kinderen vertouwt het openbaar (bus)vervoer.

Ook alle 65-plussers moeten gratis gebruik kunnen maken van de bus. Buiten de spitsuren rijden bussen vaak maar deels gevuld rond. Veel ouderen zijn voor vervoer afhankelijk van de bus, maar kunnen deze niet altijd betalen. Als mensen die ouder zijn dan 65 jaar gratis met de bus kunnen reizen, kan voorkomen worden dat mensen voor wie de bus te duur is in een isolement geraken. Ze hebben dan de mogelijkheid zelfstandig op (familie)bezoek te gaan, boodschappen te doen op de markt, of een ander uitstapje te maken. Naast ouderen mobieler maken, is ouderen uit de auto en in de bus krijgen een belangrijk doel van 'gratis met de bus voor 65-plus'.

In Hengelo kunnen ouderen vanaf 1 oktober op werkdagen na 9 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen onbeperkt gratis met de bus reizen. Dit experiment duurt 1 jaar, maar er is al wel voor vier jaar geld gereserveerd. De Regio Twente heeft dit initiatief van Hengelo overgenomen. Andere Twentse gemeenten kunnen een verzoek indienen bij de regio en zich bij het experiment aansluiten. Enschede zou het voorbeeld van Hengelo moeten volgen, zodat ook de ouderen in Enschede in de daluren gratis gebruik kunnen maken van de bus.

Paulien Hillen

Wilt u ook dat ouderen in Enschede gratis met de bus kunnen reizen? Teken hier!

U bent hier