h

Onderszoeks(on)zin

16 september 2008

Onderszoeks(on)zin

Begin deze maand kreeg mijn vriend een brief van onderzoeksbureau I&O Research: "De gemeente Enschede vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk burgers deelnemen aan de arbeidsmarkt. In opdracht van de gemeente Enschede doet I&O Research onderzoek onder ouders naar de arbeidsmarktbereidheid en deelname en factoren die er toe kunnen bijdragen dat mannen en vrouwen meer of weer gaan werken." Wij vonden het goed dat de gemeente onderzoekt wat ze kan doen om mensen aan het werk te helpen! Als je weet wat mensen beweegt om wel of niet te werken, kun je het beleid daarop afstemmen. Zo hebben mijn vriend en ik heel bewust de keuze kunnen maken om allebei in deeltijd te werken, doordat onze werkgevers daar flexibel in zijn en doordat er kinderopvang in de buurt is. Mijn vriend werd verzocht om mee te werken aan het onderzoek: "Uit de Gemeentelijke Basisadministratie is een steekproef getrokken van gezinnen met kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Deze gezinnen kunnen we in de periode 11 augustus tot en met 22 augustus benaderen voor een telefonisch interview. Wij hopen dat u mee wilt werken aan dit interview." Het interview zou ongeveer 8 minuten tijd kosten, en het leek ons wel een nuttig onderzoek, dus mijn vriend wilde wel meewerken.

13 augustus gaat 's avonds de telefoon: I&O Research. Mijn vriend loopt een eindje bij me vandaan zodat hij de interviewer goed kan verstaan, en ik ga verder met mijn bezigheden in de veronderstelling dat hij nog wel even aan de telefoon is. Nee hoor: een minuut later staat hij alweer voor mijn neus. Hij behoort niet tot de doelgroep. We zijn allebei hoger opgeleid, en hebben bovendien al allebei een baan. Niet interessant voor het onderzoek dus.
Ik vraag me sterk af wat de precieze onderzoeksvraag is die de gemeente aan I&O heeft gesteld. Wil ze weten hoe ze lager opgeleiden met kinderen maar zonder baan zover kunnen krijgen dat ze werk zoeken? Waarom zou die motivatie anders liggen dan bij hoger opgeleiden? Het zou kunnen dat dat te maken heeft met het verschil in inkomen. Als je minder verdient, wordt kinderopvang wellicht minder aantrekkelijk. Als ik het grootste deel van mijn inkomen uit zou moeten geven aan kinderopvang, zou ik wellicht andere afwegingen maken, zoals minder werken, andere uren werken, of alternatieve opvang regelen (indien voorhanden). Dat zou dus een reden kunnen zijn waarom mijn vriend niet in de doelgroep valt. Maar juist als je wilt weten welke factoren er toe kunnen bijdragen dat mannen en vrouwen weer aan het werk gaan, is het toch van belang om zoveel mogelijk mensen in dat onderzoek te betrekken? Zodat je kunt zien of er verschillen zijn tussen hoger en lager opgeleiden; oudere en jongere ouders; alleenstaande ouders en ouders die samen een gezin draaiend houden; tussen mannen en vrouwen; ouders met kinderen onder de 4 en ouders met kinderen die ouder zijn; en zo kan ik nog veel meer groepen maken voor wie andere redenen meespelen om wel of niet te werken, en waar je dus verschillend beleid voor zou kunnen maken. Maar dan moet je ze wel allemaal meenemen in je onderzoek! De gemeente krijgt binnenkort een rapportage van I&O: ik ben zeer benieuwd wat de resultaten van het onderzoek zijn, en tot welke beleidsmaatregelen dat zal leiden.

Mieke Hoezen

U bent hier