h

Stortkokers en een archiefqueeste

16 september 2008

Stortkokers en een archiefqueeste

Zoals eenieder in de krant heeft kunnen lezen, hebben de bewoners van de flats aan Het Leunenberg en de Vlierstraat deze zomer een brief gekregen waarin stond aangekondigd dat de vuilstortkokers vervangen zullen worden door ondergrondse containers. De SP is hierover vele malen benaderd door bezorgde bewoners. De algemene klacht is dat vooral ouderen die slecht ter been zijn binnenkort een grotere afstand zullen moeten afleggen, met grotere vuilniszakken, om van hun vuilnis af te komen. Men begrijpt niet waarom een goed werkend stortkokersysteem vervangen zal worden door een gebruiksonvriendelijker systeem. In de brief van de corporaties en de gemeente wordt bejubeld dat de bewoners binnenkort verlost zullen worden van stank en geluidsoverlast. Ook zal het minder uitnodigend zijn om grof vuil bij de containers te plaatsen. De bewoners hebben echter nog nooit van deze klachten last gehad.

In de beantwoording van de schriftelijke vragen van de heren Bouwman en Boersma van de PvdA over dit onderwerp, verwijst wethouder Van der Zee naar een Motie en een Raadsbesluit. Omdat ik het erg vreemd vond dat in de brief aan de bewoners geschreven werd over klachten waar nog nooit iemand van gehoord had, leek het me wijs om de betreffende stukken er bij te pakken. Dat leek eenvoudig, maar in de praktijk was het een hele zoektocht. Na een week speuren op Internet, informeren bij de Griffie en diverse ambtenaren, was er uiteindelijk een behulpzame archiefbeheerder bij de DSOB die me aan de gevraagde stukken kon helpen.
Bij het doornemen van de stukken werd me pas duidelijk wat er aan de hand was. In de Raadsbreed gesteunde Motie, werd het College gevraagd een plan te maken om de problematiek rond blokcontainers op te lossen door ze te vervangen door een ondergronds systeem. Er waren (en zijn) grote problemen met de leefbaarheid: Er werd veel illegaal huisvuil gedumpt en grof vuil bij de containers geplaatst. Op zich is het, ook volgens het standpunt van de SP, zeer lovenswaardig om dit probleem op te willen lossen. Het merkwaardige is, dat in de stukken nergens het woord stortkoker te vinden is. Met andere woorden: de motie, het raadsbesluit en ook alle achterliggende stukken, waar de wethouder naar verwijst, gaan niet over het vraagstuk van de stortkokers. Ze gaan alleen maar over blokcontainers. Inmiddels weet ik dat zowel de blokcontainers als de stortkokers tot hetzelfde afval-ophaalsysteem behoren. In de beleving van de gebruiker gaat het echter om twee totaal verschillende manieren om van je afval af te komen.
Indien de corporaties en de gemeente overgaan tot het buitengebruik stellen van de stortkokers, zullen er, paradoxaal genoeg, bijna dezelfde problemen gaan ontstaan als nu nog bij de blokcontainers het geval is. Mensen zullen hun afval gaan opslaan op galerijen, wat de route voor scootmobiel- en rollatorgebruikers naar de ondergrondse containers zal belemmeren. Er zal stankoverlast zijn. Door gedoe met pasjes (waar is dat ding toch gebleven? Hij ligt toch niet nog boven?) zullen mensen hun afval naast de container gaan plaatsen. Dit alles is niet in de geest van de oorspronkelijke motie, die er juist op gericht is om de leefbaarheid te bevorderen.
In de komende vergadering van Stadsdeel Zuid komt dit punt op de agenda. Het is nu aan de gemeenteraadsleden om dit probleem serieus te nemen en samen te werken aan een oplossing. Er dient een plan te komen, waarin wèl rekening gehouden wordt met het feit dat er verschillende soorten hoogbouw zijn. Op basis van de huidige motie en het huidige projectplan kan de wethouder niet goed genoeg inspelen op de dagelijkse realiteit.
Voor alle geïnteresseerden: Een kopie van de stukken uit het archief van de DSOB, is inmiddels verkrijgbaar bij de Griffie.

Moritz Gloerich

U bent hier