h

VSO school het Schip valt buiten de boot

15 september 2008

VSO school het Schip valt buiten de boot

Leerlingen van Het Schip, school voor voortgezet speciaal onderwijs met zeer ernstige gedragsproblematiek, krijgen al jaren een leerwerkplaatsen structuur aangeboden, waarbij een realistische arbeidssituatie wordt nagebootst. Dat deze manier van werken succesvol is blijkt uit de steeds hogere uitstroomcijfers naar vervolgtrajecten als het beroepsonderwijs, de arbeidsmarkt of het ATC (arbeids-toeleiding en coaching). Zo wordt kansarme jongeren in meervoudige achterstandssituaties een programma aangeboden dat perspectief biedt op plaatsing op de arbeidsmarkt, direct of via een beroepsopleiding.

Naast het reguliere budget dat door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt verstrekt zijn hiervoor aanvullende middelen nodig. Om de doelstellingen te halen maakt Het Schip al jarenlang gebruik van middelen uit het Europees Sociaal fonds. Maar doordat de aanvragen naar volgorde van binnenkomst ongeacht inhoud worden toegekend, valt het Schip voor de tweede keer buiten de boot (de pot was na 3 minuten leeg). Hierdoor komt het beleid van de school en daarmee de toekomst van een kwetsbare groep jongeren ernstig in gevaar.

SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut heeft verantwoordelijk staatssecretaris Aboutaleb gewezen op de oneerlijke verdeling van het subsidiegeld. Ook Het Schip zelf heeft aandacht gevraagd voor de problemen die ontstaan zowel bij staatssecretaris Aboutaleb, als bij de Enschedese politiek. Ik roep mijn collega raadsleden op hun landelijke vertegenwoordigers te wijzen op de ontstane situatie. Ook lokaal zullen we de politieke handen ineen moet slaan om de toekomst van deze jongeren zoveel mogelijk perspectief te bieden voor hun toekomst.

Annelies Futselaar

U bent hier