h

De Glazen bol van de SP

3 december 2008

De Glazen bol van de SP

Tijdens de Stadsdeel Zuid-vergadering van 16 september, kwam de directeur van woningcorporatie Domijn uitleg geven over de voorgenomen herbezinningperiode in de planningsfase van de herstructurering in de Wesselerbrink. De corporatie betwijfelt op dit moment of het slopen van woningen en het bouwen van dure huur- en koopappartementen wel rendabel is. De angst bestaat dat er te weinig interesse zal zijn voor dit type woning. Daarom vond men het noodzakelijk om een halfjaar de tijd te nemen om opnieuw plannen te maken. Halverwege januari zal de corporatie deze plannen bekendmaken.

Ik kon het niet laten om op te merken dat in mij een soort 'zie-je-nou-wel-gevoel' opkwam. De SP heeft zich immers altijd verzet tegen de afbraak van goede goedkope woningen. De directeur reageerde hierop door op te merken dat de SP dan in het bezit moet zijn van een glazen bol. Domijn had voorheen nooit signalen opgepikt dat de markt zich zo zou ontwikkelen, dat het bouwen van dure appartementen leegstand zou kunnen opleveren.

Maar is de vooruitziende blik van de SP dan inderdaad gebaseerd op hocus-pocus? Het antwoord is nee: iedereen met een beetje gezond verstand had deze marktsituatie kunnen zien aankomen. Het idee om in Enschede te 'verkrappen aan de onderkant en te verruimen aan de bovenkant' betekent in de praktijk dat goedkope woningen worden weggevaagd om plaats te maken voor gloednieuwe en voor veel mensen onbetaalbare juweelwoningen. Over het saldo nieuwe woningen per jaar, bestaan veel misverstanden, omdat vaak alleen het aantal nieuw gebouwde woningen wordt genoemd en niet het aantal gesloopte woningen. Een ander misverstand bestaat rond de zogenaamde 'wooncarrière'. In de praktijk is het zo dat als men meer gaat verdienen, men niet automatisch verhuist. Waarom zou je dit ook doen, als je toch al prettig woont en liever van je extra inkomen wilt genieten in plaats van dit uit te geven aan een hogere huur of hypotheek?

Niet alleen in Enschede is men bezig om de 'wenselijke mens' (met veel geld dus) te verleiden om zich in de gemeente te komen vestigen. In vrijwel alle Nederlandse gemeenten breekt men vaak nog goede en goedkope woningen af om ze te vervangen door 'kasteeltjes in het groen'. Gemeenten concurreren elkaar kapot met hun pogingen om in het gevlei te komen bij de rijke medemens. Hierdoor wordt het aanbod van dure woningen te groot, wat weer zal leiden tot leegstand en uiteindelijk een prijs en huurverlaging.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met de mensen die hun goedkope woning moesten verlaten? Hebben de gemeente en de corporaties hier eigenlijk wel oog voor? Naar mening van de SP zullen we in Enschede rekening moeten houden met de mensen van nu. De werkelijkheid is misschien niet al te prettig om te horen: de gemiddelde burger in Enschede heeft weinig geld, is laagopgeleid en is behoorlijk honkvast. Als de gemeente en de corporaties willen voldoen aan de vraag van de markt, dan zullen ze zich toch echt moeten gaan richten op de goedkope huursector. Vergeet de mythe rond de 'wenselijke mens' en kijk je bevolking in de ogen. Een prettig bijkomend effect zou zijn dat de koopkracht en lokale economische activiteiten dan toenemen.

De SP heeft nog veel meer goede en realistische ideeën. Ik nodig een ieder die interesse heeft uit voor een blik in onze glazen bol, die overigens zorgvuldig in de fractiekamer bewaard wordt.

Moritz Gloerich

U bent hier