h

Armoedebestrijding, de gemeente kan er wat mee

3 maart 2009

Armoedebestrijding, de gemeente kan er wat mee

In een brief van het college wordt gesteld dat de Voedselbank een plaats inneemt in de keten van maatregelen tegen armoedebestrijding. Het uitdelen van voedselpakketten bestrijdt slechts een van de gevolgen van armoede. Het belang en de noodzaak van het bestaan blijkt wel uit de toename het aantal pakketten.

Voor armoedebestrijding kan de gemeente wel maatregelen nemen wat betreft de volgende punten:

  • De Langdurigheid toeslag.

    Sinds januari 2009 bepaalt een gemeente en niet meer de landelijke overheid, aan wie en wanneer de Langdurigheid toeslag aan mensen met een laag inkomen wordt uitgekeerd. Nieuw is dat de maatregel nu ook geldt voor mensen met een minimum inkomen en niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Op schriftelijke vragen van de SP heeft het college geantwoord dat de Raad voor 1 april een voorstel voorgelegd krijgt dat met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009 geldt.

  • Toeslag voor alleenstaande ouders van wie het jongste kind 18 jaar wordt.

    In de WWB wordt een 18 jarige niet meer beschouwd als ten laste komend aan de ouder. Dat kan 250 euro per maand schelen. Gemeenten kunnen dit inkomensverlies compenseren. Enschede past deze maatregel nog niet toe. De SP hoopt ook hiervoor op korte termijn een voorstel van het college tegemoet te kunnen zien.

Natuurlijk is de SP voor deze maatregelen. Jammer is het dat door de decentralisatie gelijke gevallen niet gelijk behandeld worden.

Hopelijk komt het college met een paar goede voorstellen die echt helpen de armoede te bestrijden.

In Enschede speelt nog een punt dat de nodige aandacht behoeft. In verschillende wijken in Enschede waar sprake is van stadsverwarming betaalt een aantal huishoudens veel te veel voor warmte. Compensatie voor deze kosten is niet mogelijk. Gemeenten hebben hun invloed verspeeld aan grootmachten als Essent. Een gevolg is dat een aantal bewoners van de wijk Tattersall besluit te gaan verhuizen om van de hoge energielasten af te zijn. Helaas zijn volgende huurders niet op de hoogte van de problemen. Wethouder Koomen gaat op korte termijn om de tafel met Essent. Ik hoop dat ze dit punt ook meeneemt al was het maar om de armoede te bestrijden in plaats van de zakken van grootgraaiers nog verder te vullen.

Annelies Futselaar

U bent hier