h

Bijvank verdient bijval

3 maart 2009

Bijvank verdient bijval

Toen Woningcorporatie Domijn aankondigde om een herbezinningperiode van een half jaar in te lassen, was ik in eerste instantie blij. Ik had het idee dat Domijn eindelijk enigszins de waanzin van de herstructurering in de Wesselerbrink zou inzien. Helaas! Toen in januari de plannen werden gepresenteerd, bleek het eigenlijk om meer van hetzelfde te gaan: nog meer kaalslag en sloop, nog meer ellende voor de mensen die nu nog in het herstructureringsgebied wonen. Deze nachtmerrie lijkt maar niet op te houden. En toch is er nu een heel klein beetje hoop.

De SP is niet per definitie tegen sloop. Af en toe is het echt noodzakelijk om tot sloop over te gaan, vooral als er sprake is van een gevaarlijke situatie. Maar als het aan de SP ligt, mag een wijk pas worden gesloopt, als:

  • 70% van de oorspronkelijke bewoners heeft ingestemd met de sloopplannen,
  • De woningcorporatie geen huurders kan vinden voor de te slopen woningen,
  • De wachtlijsten voor een sociale huurwoning door de sloop niet groeien,
  • Er door de sloop van woningen geen waterbedeffect optreedt,
  • De te slopen woningen aantoonbaar bouwtechnisch van slechte kwaliteit zijn.

Aan geen van deze criteria wordt in de Wesselerbrink voldaan. De handtekeningenactie van de Bewonerscommissie Bijvank heeft heel duidelijk aangetoond dat er vrijwel geen draagvlak is onder de bewoners. De woningen zijn populair. Wachtlijsten kennen we in Enschede niet, maar door alle sloopprojecten in de hele stad is het wel steeds moeilijker om aan een goedkope huurwoning te komen. De SP kent mensen die van sloopwijk naar sloopwijk verhuizen, omdat dit vaak de enige manier is om nog goedkoop te kunnen wonen.

De kwaliteit van de woningen is op dit moment slecht. Maar laten we niet uit het oog verliezen wat het echte probleem in het Bijvank is: Achterstallig onderhoud. Domijn heeft al jarenlang verzuimd om iets aan de woningen te doen. Het ziet er niet meer uit. Dit wil niet zeggen dat er iets mis is met het beton. De renovaties aan het Lang zijn een mooi voorbeeld van hoe je de woningen aan het Bijvank zou kunnen opknappen. Domijn heeft de plicht om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Daarvoor betaalt men immers huur. De SP kent mensen die het gelukt is om met succes een huurverlaging af te dwingen bij de huurcommissie.

Nu al is in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd dat een voorstel tot het slopen van meer dan 10 huurwoningen de steun moet hebben van 70% van de huurders. Helaas staat er ook dat deze steun niet nodig is als de verhuurder met de Gemeente overeenstemming heeft bereikt over sloopplannen: dan kan de huur zonder overleg met de bewoners worden opgezegd. Er is nu een andere situatie, dan dat er bij het vorige sloopplan was. Omdat de plannen gewijzigd zijn, dient er een nieuwe overeenkomst gesloten te worden tussen de Gemeente en Domijn. De SP zal er alles aan doen om deze overeenkomst te agenderen in de Gemeenteraad. Als de politieke partijen zich dan net zo gedragen als bij de memorabele stadsdeelvergadering Zuid op 27 januari, (waar het zo gezellig druk was), dan is de kans vrij groot dat de sloopplannen gewijzigd zullen worden. Dus toch nog een beetje hoop.

Moritz Gloerich

U bent hier