h

Bezuinig op prestige-projecten, niet op sociaal beleid

10 mei 2009

Bezuinig op prestige-projecten, niet op sociaal beleid

Enschede wordt geconfronteerd met een groot tekort waardoor bezuinigingen niet voorkomen kunnen worden. Aanstaande maandag vindt hierover een gemeenteraadsvergadering plaats. De Socialistische Partij zal er voor pleiten om niet te bezuinigen op het sociale beleid, maar wel op investeringen in prestigieuze projecten.

Het tekort komt niet alleen door de recessie. Ook landelijke bezuinigen op de (thuis)zorg en mogelijk op het Grote Stedenbeleid zorgt voor een tekort. Daarnaast gaat de gemeente gebukt onder grote schuldenlasten. Deze schulden zijn de afgelopen 7 jaar opgelopen tot ca. 400 Miljoen euro en zal als het aan het college ligt zelfs verder oplopen tot 600 Miljoen in 2012. Met het geleende geld wordt het ene megaproject naar het andere gefinancierd. De projecten hebben tot doel bedrijven en mensen met een bovenmodaal inkomen naar Enschede te trekken. Ze zijn daarom ook ingericht voor mensen met een meer dan gemiddelde beurs.

Nu de economie tegen zit zal het langer gaan duren voordat deze projecten meer geld gaan opleveren dan ze kosten. De rentelast heeft echter geen last van de recessie waardoor bezuinigingen nodig zijn om deze op te blijven brengen.
Hoewel de burgermeester en wethouders vaak aangeven dat de zwaksten zo veel mogelijk ontzien moeten worden, spreken de maatregelen die zij willen nemen dit tegen. B&W stelt onder andere voor om 3,5 Miljoen te bezuinigen op de thuiszorg; een maatregel die veel ouderen en zieken kan treffen. Daarnaast wordt er, als het aan de verantwoordelijke wethouder ligt, bezuinigd op de verslavingszorg en de opvang van daklozen. De langdurigheidstoeslag zou moeten worden gehalveerd.

De gemeente is dus in de financiële problemen geraakt door teveel te investeren in grote projecten en laat daar die mensen voor opdraaien die geen baat hebben bij deze projecten. De SP vindt dit onacceptabel.

De SP is van mening dat als er bezuinigd moet worden, er eerst moet worden gekeken naar de grote projecten. Hierbij kunnen we denken aan sloopprojecten (Wesselerbrink, Velve-Lindenhof, Boswinkel, Stroinkslanden), de luchthaven, de sloop van het viaduct bij de UT en de herontwikkeling van de spoorzone. Door projecten kleinschaliger aan te pakken of uit te stellen kan veel worden bespaard en kunnen belangrijke sociale voorzieningen als de thuiszorg in stand worden gehouden.

U bent hier